15. dec. 2023

Danmark på vej mod ny magtbalance i mæglerbranchen



 

Magtskifte på vej: Danmark tæt på at få ny største mæglerkæde


Danmarks fire store ejendomsmæglerkæder har i 2023 gennemgået et markant skifte, som indikerer, at Nybolig er tæt på at overtage titlen som landets største mæglerkæde fra den længe dominerende EDC.


Det viser tal nye fra boligsiden Boliga.dk. Her ses samtidig, at Danske Banks ejendomsmæglerkæde, Home, har oplevet et tab af markedsandele til konkurrenterne EDC, Nybolig og Danbolig i løbet af det seneste år.


Ifølge Boliga.dk's tal er Nybolig i øjeblikket meget tæt på at udfordre EDC som Danmarks største mæglerkæde.



Markedsandelsændringer i tal:



  • EDC havde en markedsandel på 17,7% i december sidste år, men har nu øget den til 19,1%.

  • Nybolig lå på 17,1% og er nu oppe på 18,9%.

  • Home har oplevet en beskeden stigning fra 13,1% til 13,5%, mens Danbolig er gået fra 12,2% til 13,1%.


Samlet set er Homes markedsandel ifølge Boligas tal steget med 2%-point, mens EDC's og Danboligs markedsandele er vokset med 6%-point det seneste år. Nybolig har formået at øge sin markedsandel med imponerende 8%-point.


EDC er den eneste af de fire mæglerkæder, som ikke er ejet af en bank. Home er ejet af Danske Bank, Nybolig af Nykredit og Danbolig af Nordea.


”Den eneste grund til at have en ejendomsmæglerkæde for en bank er, at det føder realkreditselskabet med kunder. Jeg tror derfor, at Danske Bank gerne ser, at der sker en ny udvikling i Home,” siger Carsten Rysgaard.


Homes bestyrelse skilte sig den 31. oktober af med den adm. direktør gennem 14 år, Uffe Drejer. Selskabet leder i øjeblikket efter en ny topchef.



Danskerne foretrækker store kæder


Boligmarkedets udvikling det seneste år antyder, at danskerne i højere grad foretrækker mæglere fra de større kæder som EDC og Nybolig, særligt i mindre byer og i det, der betegnes som Udkants- eller Vandkantsdanmark. Samtidig viser tendenser, at færre danskere benytter lavpris-mæglere.


Ifølge Carsten Rysgaard er det ikke lykkedes for de billigere og digitale mæglere at disrupte markedet, da danske boligejere i højere grad vælger det sikre kort. Især når de sjældent sælger en bolig, og derfor foretrækker mæglere fra de etablerede kæder, når de endelig gør.



Ingen påvirkning fra hackerangreb


Trods det massive russiske hackerangreb mod EDC tidligere i år, hvor op mod 700.000 danskeres data blev lækket, har dette tilsyneladende ikke haft nogen signifikant indflydelse på danskernes tillid til EDC som mæglerkæde.


Carsten Rysgaard vurderer, at EDCs lokale mæglere stadig nyder høj troværdighed blandt boligsælgere, og at angrebet ikke har ændret på danskernes præference for EDC-mæglere.


"Vurderingen fra folk er jo nok, at den lokale EDC-mægler stadig er den samme, med den samme grad af troværdighed," siger Carsten Rysgaard.


Med den aktuelle udvikling i ejendomsmæglermarkedet står Danmark over for et potentielt skifte i den rangorden, der har præget branchen i årtier, og konkurrencen mellem de store kæder forventes at intensiveres yderligere i det kommende år.