07. mar. 2024

Stor usikkerhed: Er det tid til at købe eller sælge sommerhuse?



Skrevet af: Christian Yttergren | cty@boliga.dk

Foråret er over os, og med det følger traditionelt køb og salg af sommerhuse. Seneste udbudstal indikerer markante ændringer på det danske boligmarked og rejser spørgsmålet:

Er det nu tidspunktet at købe eller sælge et sommerhus?

Fra boom til overudbud
En nærmere analyse af Boligas udbudstal viser, at antallet af sommerhuse til salg er steget markant fra 552 i februar 2023 til 779 i februar 2024, hvilket svarer til en imponerende stigning på 41%.



COVID-19-effekten
Ismir Mulalic, boligmarkedsekspert, ph.d. og lektor ved CBS på Økonomisk Institut, deler sin indsigt i udviklingen på boligmarkedet:

”Under COVID-19 boomede salget af sommerhuse, da folk ønskede frisk luft og natur, fordi samfundet var lukket ned. Nu, efter at COVID-19 er glemt, vil mange sommerhusejere sælge og udforske verden igen. Det resulterer i et stort udbud, og når udbuddet stiger, falder priserne, hvilket får sommerhusejerne til at holde igen med at sælge. Det forårsager også, at liggetiderne bliver længere,” forklarer Ismir Mulalic.

Læs også: Rentekaos og ny reform: Her er eksperternes bud på boligmarkedet i 2024

Sommerhusmarkedets udfordringer
Men der er også to andre væsentlige faktorer, som påvirker villigheden til at købe sommerhuse lige nu.

Potentielle købere venter måske på grund af usikkerheden omkring den nye boligskattereform, der trådte i kraft ved årsskiftet.  Renten skaber yderligere usikkerhed. Vil stigende renter føre til faldende boligpriser? Denne kompleksitet gør boligmarkedet usikkert, hvilket afspejles i det større udbud af boliger sammenlignet med februar 2023,” siger boligeksperten og uddyber:

”Efterspørgslen efter sommerhuse matcher sandsynligvis ikke det nuværende udbud. Der er for mange sommerhuse på markedet nu, og det kan betyde faldende priser eller længere liggetider. Derfor er det en fordelagtig tid at købe sommerhus, men det er dårligt, hvis man ønsker at sælge. Man får simpelthen ikke nok penge for sit sommerhus.”

Anbefalinger i usikre tider
”Med den store usikkerhed på det danske boligmarked anbefaler jeg at afvente med køb eller salg, holde øje med markedet og være på stand by for at træffe informerede beslutninger,” fortæller CBS-forskeren afslutningsvis.

Læs: Det betyder Nordic Waste-katastrofen for boligmarkedet