11. feb. 2009

Eks-tyv: Sådan snyder du tyveknægtene


Når man holder vinterferie, går indbrudstyvene på arbejde.  Men tager man nogle simple men vigtige forholdsregler, kan man holde tyvene væk fra sin bolig. Boliga.dk har spurgt en tidligere indbrudstyv og en specialkonsulent i det Kriminalpræventive Råd om, hvordan man bedst sikrer sig mod svage sjæle på rov.


Seks fif fra eks-tyven:


Den tidligere indbrudstyv KM vurderer, at han har begået 750 indbrud, da han var stofmisbruger og havde et dagligt narkobehov, han ikke kunne honorere ved almindeligt arbejde.  Tyverierne foregik fortrinsvis i Storkøbenhavn, men også Århus, Odense og forskellige provinsbyer fik besøg af KM, efterhånden som han blev for kendt i Københavns-området.  KM lagde stofferne og karrieren som indbrudstyv på hylden for 10 år siden. Af hensyn til sin familie, ønsker han at være anonym, men hans fulde identitet er boliga.dk bekendt.


Fif 1: Tænd lys og radio
- Indbrudstyven skal ikke vide, hvad han får ud af at bryde ind. Så kan man ikke kan lave en vurdering af huset. Træk gardinerne for og sørg for, at der er noget lys i boligen eller sæt radioen til at spille. Hvis man ikke kan se ind i huset, og lyset og radioen spiller, bliver man i tvivl om, hvorvidt der er nogen. Og der er ingen indbrudstyve, der er interesserede i at blive konfronteret med en husejer.


Fif 2: Sørg for ordentlig lås
- Lejligheder er nemme at bryde ind i. Dørene og låsene er noget gammelt skidt. Med en fodpedal (med foden, red.) kan man sparke de fleste låse op, men lige så snart, der er en lås foroven og forneden på døren, bliver det meget sværere. Og meget mere støjende. Så sørg for at at få nogle ordentlige låse på dørene.


Fif 3: Tal sammen
- Der er en tendens til, at folk i lejlighedskomplekser er mindre villige til at kigge, hvis det larmer. Som regel kender folk ikke hinanden særligt godt i modsætning til i et villakvarter, hvor man holder mere øje med hinanden. Derfor er det vigtigt lige at få en snak med sine naboer om, at man kigger efter hinanden.


Fif 4: Husk at låse dørene
- Man går efter et sted, hvor man kan kigge i fred og ro, og hvor der er en tillukket have. Og efter steder, hvor der ikke holder en bil i carporten, og hvor der ser mørkt ud. Man skal luske i fred.
På et eller andet tidspunk finder man en gammel villa, hvor der er et kældervindue, hvor glasset et er tyndt, og nemt at bryde op. Eller også er der nogen, der har glemt at låse en havedør eller glemt at sætte en haspe på. Det skal man ikke gøre.


Fif 5: Anskaf en hund
- En hund er bedre end de fleste alarmer. Den larmer, og det betyder ikke så meget, om den er stor eller lille. Små hunde er frygtlig bidske, især sådan en lille en, der hiver fat i buksebenet.


Fif 6: Gem værdierne
- Videoer, bærbare computere, smykker, alkohol og kontanter. Dem skal man sørge for at gemme. Lad være med at have det liggende i natbordsskuffer eller kommoden i entréem.
Et klassisk gemmested er i dybfryseren. Der har jeg fundet mange spændende ting. Blandt andet en pakke med kontanter. 15.000 kroner i femhundredekronesedler. Hvis man absolut vil gemme det i fryseren, så skal man i hvert fald gemme det i bunden af en frossen kylling. Har du to biler, så gem den anden nøgle væk. Hvis der hænger en bilnøgle i entréen,  giver man tyven en perfekt flugtmulighed.



Fire fif fra specialkonsulent Karsten Nielsen, Det Kriminalpræventive Råd:


Fif 1: Tjek vinduerne
- Man skal sikre, sig, at der er nogle ordentlige vinduer i boligen. At der er nogle gode lister omkring glassene, så de ikke er nemme at tage af. Over halvdelen af indbruddene sker via vinduer, så sørg for at udskifte rammen, hvis den er rådden eller i dårlig stand.


Fif 2: Lås haveredskaberne inde
- Hvis det handler om villaer, så sørg for, at der ikke ligger stiger eller andre ting, man kan kravle op på. De bør være låst inde eller låst fast fast.


Fif 3: Lad være at lukke dig inde
- Sørg for, at man kan se huset fra den offentlige vej. Det er en dårlig idé, hvis der er hæk hele vejen rundt om huset. Tyven ønsker at have arbejdsro og være beskyttet for andres øjne. Og så skal man samarbejde med naboerne. Få en aftale i stand om, at se efter hinandens bolig.  F.eks. at tømme postkassen, det kan være, at man lige sørger for at skovle sneen på fortovet. At man parkerer bilen, der hvor naboens stod. Måske hænge noget af sit tøj til tørre hos naboen. Vær kreativ. Vi ved, at nabohjælp virker.


Fif 4: Benyt grundejerforeningen
- Grundejerforeningen eller beboerforeningen kan tage emnet op og tale om det på en årlig generalforsamling. Så man får nogle strategier i forhold til det risikoen for indbrud i området.  For eksempel ved, at man vænner sig til at gå nogle ture i området. Det har en afskrækkende virkning på indbrudstyvene.