17. aug. 2011
Vand i kælderen - hvem skal betale?
Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og publiceres også i Berlingske.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik Høpner
Jeg har udset mig en bolig, som jeg ikke vil kunne blive godkendt til i banken.
Mine forældre vil gerne købe halvdelen af boligen og så leje den del ud til mig.
Jeg har i en del år fået 8.000 kr. skattefrit om måneden af mine forældre, og det beløb kan så udgøre afdragene til mine forældres ”del af boligen”.
Og så kan jeg selv købe den anden halvdel finansieret gennem min bank og mit realkreditinstitut.
Er det lovligt?
Det er kun min søn og mig, der skal bo i boligen - mine forældre har deres egen bolig.
Mange hilsner
Liza
!: Kære Liza.
Tak for dit spørgsmål.
Når dit pengeinstitut fraråder dig at købe en bolig, skal du lytte meget nøje til det råd.
Den konstruktion, du foreslår, kan - som jeg ser det - risikere at indebære en hel del komplikationer, både familiemæssigt og skattemæssigt.
Familieforholdene kan blive anstrengende, specielt hvis du har andre søskende, der ikke nyder godt af dine forældres gavmildhed.
Jeg kan ikke vurdere, om du rent faktisk bruger pengene to gange - eller sagt på anden måde - om du har indregnet gaven fra dine forældre i dit budget.
Skattemæssigt vil dine forældre skulle betale skat af en avance ved en senere salg af boligen, da de ikke kommer til at bo der.
I bør overveje, om modellen kunne være, at dine forældre i stedet, hvis de har mulighed for det, giver dig et større lån, der så evt. kan nedbringes ved årlige gaver.
Jeg synes, I skal tage en grundig snak med din egen og evt. dine forældres bank for at se, om det er en mulighed.
Når banken fraråder et boligkøb, er det ikke kun for at beskytte banken mod tab, men som regel fordi, de kan se, at det ikke hænger sammen.
mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik.
Skal jeg som lejer betale udgifterne til fjernelse af vand efter skybrud i kælderen, som hører med til lejemålet?
Beløbet er under udlejers selvrisiko.
Med de venligste hilsener
!: Hej
Nej, det skal du ikke betale.
Vand i kælderen er en del af udlejerens vedligeholdelses- og reparationsforpligtelse, uanset om der er selvrisiko eller ej.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
I forbindelse med skybruddet i juni trængte der vand ind i vores kælder som følge af vandpresset fra hovedledningen i vejen.
Og det samme skete for stort set alle andre på vejen inklusive vores nabo.
Da vi bor i enderækkehus, deler vi væg med en nabo.
Huset er imidlertid til salg, da vores nabo for nyligt er bortgået med kræft.
Derfor henvendte vi os til den ejendomsmægler, der har huset til salg og fortalte, at de bør sørge for at vandet bliver fjernet samt kælderen affugtet og renset, så vi kan undgå skader såsom svamp.
Nu præcis en måned efter skybrudet er der stadigvæk ikke blevet gjort noget ved kælderen, og vi er selvsagt nervøse for, om det kan få indflydelse på standen af vores rækkehus.
Så vi henvendte os igen til ejendomsmægleren og fik kontaktoplysninger på den advokat, som har ansvaret for salget.
Advokatsekretæren kunne imidlertid oplyse, at der i boet var noget mere gæld, end hvad huset realistisk kunne sælges til, hvorfor alle har fraskrevet sig retten til arv.
Advokaten har henvendt sig til både realkreditinstituttet samt banken, men sidstnævnte vil ikke røre sagen, da de regner med, at alle deres penge er tabt.
Realkreditinstituttet har endnu ikke svaret efter en måneds tid, og advokaten vil/kan ikke lægge ud for rensning af kælder, da de ikke får så meget som en krone ud af det.
Tilbage er husforsikringen, men den har ejendomsmægleren lovet at følge op på, men der er som sagt intet sket endnu.
Vi spurgte også ind til, hvad fremtidsudsigterne er for salg.
Men svaret var, at ingen har givet beføjelser til at sætte prisen længere ned, samt at et eventuelt salg via. tvangsaktion tidligst ville kunne finde sted om et halvt år, da der er indgået kontrakt med ejendomsmægler samt at tvangsaktionen i sig selv tager lidt tid.
Nu kunne vi gå rettens vej og anmelde boet, men selvom vi eventuelt vil vinde en retsag, så gætter vi på, at realkreditinstituttet vil stå før os, når boet gøres op.
Men måske vi tager fejl?
Hvad kan vi gøre i denne situation, hvor vi risikerer at vores hus tager skade og tilsyneladende ingen vil påtage sig et ansvar for at få tømt nabohusets kælder for vand?
Med venlig hilsen
Mads
!: Kære Mads
Det er en ulykkelig situation, I er havnet i.
Realiteten er, at der ikke er nogen penge til at betale for udbedringen.
Forsikringen på naboejendommen er forhåbentlig fortsat i kraft, så jeg vil anbefale, at I spørger ejendomsmægleren om naboens forsikringsselskab og selv tager kontakt til selskabet, så der sker noget.
Hvis det i første omgang drejer sig om at få tømt kælderen for vand, kunne I bede ejendomsmægleren om lov til selv at sætte en pumpe op.
Hvis alt andet glipper, kan I under alle omstændigheder skrive til den advokat, der behandler boet, for han er forpligtet til at sikre at værdierne ikke bliver forringet.
Prisen på huset må falde drastisk, hvis ikke man gør noget.
Mvh
Henrik Høpner