02. sep. 2009
Teknisk insolvent? Her er et par gode råd
Det rammer altid naboen, lige indtil det rammer en selv: Skilsmisse, arbejdsløshed eller en ægtefælles dødsfald. Pludselig står man med en bolig, der ikke er til at betale, og som på det nuværende boligmarked måske ikke kan sælges til en pris, der dækker gælden i det.
Boliga.dk har spurgt økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg A/S, hvad man gør for at undgå den situation - og hvad man skal gøre, hvis man står med begge ben i den.
Hvordan undgår man at teknisk insolvens bliver til insvolvens?
- Alle kan blive fanget af uheldige hændelser som for eksempel arbejdsløshed, dødsfald eller skilsmisse. Nogle af disse hændelser kan man opbygge forsikringer imod. Tab af erhvervsevne og død, f.eks. Desuden er det en god idé, at man sørger for at opbygge en reserve i økonomien - f.eks. ved at bruge nogle færre penge og spare op - og derudover sørge for at være medlem af en a-kasse. Så slipper man måske for at sælge boligen og realisere tabet.
Der sker det på ejendomsmarkedet, at liggetiderne på boligerne er voksende. Det er ikke nødvendigvis bare et spørgsmål om at vente et par år, før man får solgt. Der kan godt gå længere tid. Problemet er, at hvis man har en markant teknisk insolvens, så er det ikke nødvendigvis afklaret ved at vente nogle få år.
Der gælder det, at hvis man tjener 100.000 kroner på at have huset liggende længere tid til salg, så er det penge, der kommer ind skattefrit. Hvis man omvendt er tvunget til at sælge hurtigt, og man skal ud at tjene pengene for at dække tabet, skal man tjene 200.000-300.000 kroner. Derfor er det vigtigt, at man har indrettet økonomien efter, at man kan tåle en lang liggetid.
Hvad gør man, hvis man er tvunget til at sælge med tab?
Hvis man kommer i en situation, hvor man ikke kan undgå insolvensen, så er det om at lave en afdragsprofil med kreditoren - typisk banken - om, hvordan man afvikler gælden, inden man sælger boligen.
Ellers kan man komme i den situation, at banken har frit valg på alle hylder med hensyn til renteniveauet og størrelsen af afdragene.
Hvad kan man skære ned på, når man står med en kæmperegning efter et boligsalg?
Den helt store udgiftspost er bilen. I mange tilfælde må man afskaffe bilen og forlade sig på det offentlige. Det er en den mest sandsynlige og mest simple løsning.
Læs mere om teknisk insolvens på Boligdebatten.dk
Fik du læst disse gode råd?
Sådan undgår du rådden lugt i din bolig
Gør din bolig klar til salg
Gode råd før du køber drivhus
Ejendomsmægler eller sælge selv?