16. nov. 2021

Undgå faldgruberne: Sådan handler du på tvangsauktion



Tvangsauktionsmarkedet er for mange en uudforsket jungle, hvor lianer af komplicerede love, tekniske fagtermer og analoge reglementer let kan komme i vejen for den uvidende boligjæger.

Indtil videre i 2021 er 1.034 ejendomme begæret på tvang. Nogle af disse når at blive reddet, inden hammeren falder i fogedretten, andre skifter hænder på enten første eller andenauktion.

Men ifølge Tvangsauktioner.dk's leder, Trine Peters, er der mange af os, der ikke ved, hvordan tvangsauktionsmarkedet egentlig fungerer.

- Mit indtryk er, at der er mange, der slet ikke ved noget om tvangsauktionsmarkedet, og som synes, at det er lidt skummelt. Tvangsauktion; Uha - det lyder lidt farligt eller som noget, hvor der er råd i fundamentet, men det er ikke så farligt eller uoverskueligt endda, siger Trine Peters.

- De fleste tvangsauktionerede boliger er ejet af helt almindelige mennesker med helt almindelige huse og lejligheder. Vi har endda haft strandvejsvillaer på tvangsauktion. Så det er altså at gennemlæse salgsopstillingen og auktionsvilkårene, besigtige ejendommen med en byggesagkyndig og at rådføre sig med rekvirent, advokat og bank.

Har du forelsket dig i en villa på tvangsauktion eller øjnet en god finansiel fidus, men er du usikker på, hvordan en tvangsauktion egentlig fungerer, afmystificerer Tvangsauktioner.dk her forløbet.

Hvorfor bliver en bolig begæret på tvang?

En bolig begæres typisk på tvang, fordi ejeren ikke kan betale de långivere, der har pant i ejendommen. Eller fordi ejeren er blevet begæret konkurs.

Sådan handler du på tvang:

1. Gennemgå salgsopstillingen
Er du interesseret i en bolig, der er begæret på tvang, skal du starte med at gennemgå salgsopstillingen grundigt. Læs beskrivelsen, en tidligere tilstandsrapport, energimærker og lignende ejendomsdata. Få ligeledes en advokat til at gennemgå opstillingen.

Tip! Tjek evt. om boligen også samtidig er udbudt til salg. Køber du en bolig i almindeligt salg fremfor på tvang, har du mulighed for at få lavet en tilstandsrapport og dermed en ejerskifteforsikring, som sikrer dig mod skjulte fejl og mangler 10 år efter købet.

2. Besigtig ejendommen
Tag ud og se ejendommen, du overvejer at byde på, så du er sikker på, at du ikke køber katten i sækken. Tag en byggesagkyndig  med. Ofte er det kun muligt at besigtige ejendommen én gang.

Tip! Det er en god ide at overvære nogle tvangsauktioner, inden du selv byder på tvangsauktion, så du ved, hvordan det foregår.

3. Tid og sted
Datoen for tvangsauktionen fremgår af salgsopstillingens forside, og den vil finde sted i retten i den pågældende retskreds.


4. Sådan foregår auktionen
Auktionen starter med, at dommeren fortæller hvilken ejendom, der er begæret på tvang. Herefter fortælles der om ejendommen, og der svares på eventuelle spørgsmål, inden der er mulighed for at byde. Alle er velkomne, og ofte møder der bare nogle stykker op.

Alle fremmødte, der ønsker at byde, bliver registreret ved deres første bud.

5. Budrunden
Buddene på første auktion er bindende. Der kan gives hammerslag direkte efter auktionen, eller der kan afholdes andenauktion, hvis det forventes, at der kan komme et højere bud. Dette afgøres i forbindelse med auktionen. Der er ikke fortrydelsesret ved køb på tvangsauktion.

6. Sikkerhedsstillelse
Straks efter auktionen skal den højestbydende betale den lille sikkerhedsstillelse kontant eller ved banknoteret check til fogeddommeren. Senest syv dage efter betales den store sikkerhedsstillelse.

7. Gælden i ejendommen
Den endelige hammerslagspris dækker gælden til de långivere, der har pant i huset efter et prioriteret system. Er hammerslagsprisen ikke stor nok til at dække al gælden, følger det resterende udestående med den tvangsbegærede husejer. Du hæfter altså ikke for den gæld, den tidligere ejer har stiftet med sikkerhed i ejendommen.

Tip! Husk, at du ikke har de samme rettigheder ved køb på tvangsauktion, som du har, når du køber en bolig i almindeligt salg. Du hæfter altså selv for eventuelle skader, fejl og mangler.