23. mar. 2021

Må ikke bygge til som lovet: Er ejendomsmægleren erstatningsansvarlig?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Mine forældre har købt et sommerhus og de har på skrift fra ejendomsmægleren, at de godt må bygge et aktivitetshus på 35 kvadratmeter på grunden, som en sekundær bygning.


Det var årsagen til, at de valgte at købe sommerhuset, men nu viser det sig, at det må de ikke for kommunen.


Er ejendomsmægleren erstatningsansvarlig og i så fald, hvor meget kan de forlange?


Med venlig hilsen,


O


 

!: Kære O,


Når ejendomsmægleren oplyser, at dine forældre har mulighed for at bygge et aktivitetshus på 35 kvadratmeter, er mægleren efter min opfattelse erstatningsansvarlig, men der vil være flere forhold, der kan have indflydelse på, om det lykkedes rent faktiske at få tilkendt en kontant erstatning.


For det første skal det kunne bevises, at mægleren har garanteret, at byggeriet kan gennemføres. Der er stor risiko for, at der kan være opstået misforståelser i selve forløbe, og der er måske et forbehold i det, mægler har skrevet. 


Det vil også have stor betydning, at det rent faktisk har haft afgørende betydning for dine forældre, at det var muligt at lave denne tilbygning.


Endelig og måske det allersværeste kan være at dokumentere, hvilke økonomiske tab, der er lidt.


Jeg går ikke ud fra, at der i salgsopstillingen er indskrevet oplysninger, om udvidelsen med 35 kvadratmeter er muligt eller lignende.


Derfor må det nok forventes, at prisen på sommerhuset ikke vil være væsentligt forskellig med eller uden byggemuligheden i det generelle marked.


Dine forældre har købt et sommerhus til markedspris, og den er der formodentlig ikke ændret ved. Derfor har de formelt ikke lidt noget økonomisk tab, men reelt har de købt et hus, som de måske ikke ville have købt, hvis de havde fået den korrekte oplysning.


Hvis ikke der er mulighed for at få dispensation for byggeriet eller på anden måde få noget, der ligner, kan en løsningsmodel måske være, at ejendomsmægleren skal sælge huset igen for dine forældre og så må de finde et nyt hus at købe, hvor muligheden for at bygge et aktivitetshus er til stede.


Det kræver sikkert advokatbistand for at få denne løsning på plads og få formuleret rigtigt, men det er måske værd at prøve.


Med venlig hilsen,


Henrik Høpner