Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,
Spørgsmålet til Jurahjørnet lyder kort og godt; har vi en sag, hvor bestyrelsen kan tvangssælge en andelslejlighed?
Vi er en lille velfungerende andelsforening med sund økonomi bestående af otte andele, som i dag må benyttes som ferielejlighed.
For cirka otte år siden fraflyttede en af andelshaverne, og lejligheden har siden da stået ubeboet hen.
På vinduet er der et til salg-skilt, som henviser til en hjemmeside, som stadig fungerer. Ejeren bor nu i Tyskland. Huslejen bliver prompte betalt hver måned, så hvad det angår, har vi jo ingen problemer.
Det er mere det visuelle; nedrullede gardiner, døde fluer i karmen, ukrudt på terrassen og det faktum, at der ikke har været varme på i alle de år, så på et par af vinduerne, som står med tvangsudluftning, kan det ses, at vindueskarmen er ved at gå i opløsning.
Elværket har for nyligt demontere elmåleren, da der ikke har været aktivitet på den i over fem år. Det fik os igen til at overveje, om bestyrelsen på en eller anden lovlig måde kan gå ind og overtage salget af lejligheden og overføre pengene til den, der står skrevet på andelsbeviset?
Med venlig hilsen,
L
!: Kære L,
Det forhold, at foreningen har forholdt sig passivt i otte år, gør, at der efter min opfattelse i første omgang bør rettes skriftlig henvendelse til andelshaver, bede om en redegørelse og eventuelt foreslå, at foreningen overtager salget, da det er et problem for foreningen, at en lejlighed konstant er ubeboet med de gener, som I selv har skrevet.
Hvis der ikke reageres på det, vil der normalt i vedtægter være en mulighed for at gennemføre en eksklusion af en andelshaver, netop på grund af andelen ikke bliver anvendt. De fleste vedtægter har bestemmelser, der rent faktisk kræver, at boligen bliver benyttes af andelshaveren, og det sker jo åbenlyst ikke i den her situation.
Andelshaveren kan herefter bestride det og det kan ende ud i en retssag, men det virker lidt som om, at andelshaveren er mere eller mindre ligeglad, så hvis andelsboligforeningen vil overtage salget og sikre, at det sker til en fornuftig og ordentlig pris, kan andelshaver vel næppe have væsentlige indvendinger imod det. Men i første omgang; start med at kontakte andelshaver for en redegørelse.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner