04. apr. 2017

Inden du køber hus: Her er fire ting, du skal spørge om



Er der værelser nok til alle ungerne? Vender haven rigtigt? Og kan jeg leve med fliserne på badeværelset, indtil pengene rækker til en udskiftning?

Der er masser af spørgsmål, man skal stille sig selv både før og op til et huskøb. For ikke alene skal man finde den helt rigtige bolig – man skal også finde en, der lever op til ens krav.

Men inden man begynder at tænke i nips til vindueskarmen, ny farve til køkkenvæggen og fordelingen af skabene i soveværelset, er der en række praktiske ting, man som kommende huskøber skal huske at spørge om.

For når huset skal danne rammen om hverdagen, er det væsentligt, at man er klar over, hvor meget og hvor dyr vedligeholdelse den ramme kræver - både nu og fremadrettet:

- Du skal kende din tilstandsrapport, og det er vigtigt, man ikke er i tvivl om, hvad der står i den. Er der noget, man er usikker på, skal man enten spørge eller tage sin egen byggesagkyndig med. Ellers risikerer man at løbe ind i overraskelser, man burde have været forberedt på, siger Daniel Perell, som er ansvarlig for Boligas afdeling for tilstandsrapporter og energimærker.

Her er fire ting, du skal huske at spørge om, når du køber hus:

"Hvordan har fundamentet og facaderne det?"

Står der noget om sætningsrevner i enten facade eller fundament, skal du undersøge det nærmere. Det kan have dyre og meget omkostningstunge konsekvenser, hvis du skal have det lavet senere.

”Har der været oversvømmelser før?”

Kan du lugte fugt i kælderen, er det vigtigt at finde ud af, hvorfor du kan det - og om der er gjort noget for at løse det. For hvis der rent faktisk har været oversvømmelse, er der så fx lagt omfangsdræn, ellers kan du risikere, at oversvømmelsen kommer igen? Altså skal du vide, hvilke foranstaltninger der er nødvendige for at undgå vand i din nye kælder.

"Hvor mange år har taget tilbage?"

At skifte taget er en stor udskrivning, så sørg for at kigge på restlevetiden. Den kan højest stå som plus ti år, men skal det skiftes inden for et par år, skal du undersøge, hvad det vil koste, og hvad du kan vælge mellem - og vær forberedt på, det er svært at gøre for under 100.000 kr.

"Er der energisyndere, der skal rettes op på?"

For det kan ofte betale sig. I energimærket bliver der lavet en vurdering af, hvor hurtigt energirenoveringen kan tjene sig hjem. Det er typisk en nem og billig løsning af skifte vinduer eller gøre noget ved isoleringen, men hav plads i budgettet til at få det gjort.

Skal du købe hus? Her kan du se, hvordan du forhandler prisen ned