31. aug. 2021

Afstemning i grunderejerforening: Hvordan skal vi handle?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Håber du kan afklare dette spørgsmål:


Jeg er i bestyrelsen i vores grundejerforening, som dækker 330 sommerhuse.


I vores vedtægter står der, at beslutninger afgøres ved simpelt stemmeflertal blandt de fremmødte.


Det har vi tolket sådan, at begge fra en husstand har stemmeret, hvis de er mødt frem, vi godtager ingen fuldmagter og de enkelte, som ejer to matrikler og derfor har betalt dobbelt kontingent, har ikke to stemmer af den grund. 


Ja, det lyder ulogisk, men sådan læser vi det. Hvordan skal vi handle?


Med venlig hilsen, 


P


 

!: Kære P, 


Jeg forstår dit spørgsmål således, at jeres fortolkning af vedtægterne ikke har baggrund i teksten i vedtægterne, men alene er noget, I har gjort over tid. 


Hvis den præmis er rigtig, ville jeg, hvis jeg var dirigent på jeres generalforsamling, ikke fortolke vedtægterne på den måde I gør. 


Der skal være særskilt hjemmel til, hvis man giver hvert medlem to stemmer til indbyrdes fordeling. Det er set nogle steder, og det kan også danne baggrund for interessante diskussioner ved køkkenbordet forud for generalforsamlingen, hvis to ejere af det samme sommerhus overvejer at stemme på hver sin måde. 


Jeg vil til enhver tid - som dirigent - sige, at én grundejer har én stemme, og så må de enkelte grundejere – hvis der flere ejere af en grund – bestemme sig for, hvad der skal stemmes på, før de møder frem.


Det samme gælder for fuldmagter: Hvis ikke der er begrænsninger i anvendelsen giver fuldmagter én stemme, uanset hvor mange ejere, der er af den grund, som har stemmeret. 


Så samlet set, vil der maksimalt kunne afgives 330 stemmer; nemlig én stemme for hver grund. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner