09. feb. 2021

Arv af gæld: Hvad sker der med min mors hus, når hun går bort?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Min mor bor i eget hus, som jeg ejer en tredjedel af. Derudover er der et realkreditlån i huset på 680.000 kroner, som både min mor og jeg står på.


Huset kan ved salg ikke indbringe restgælden i huset-Der er også pant/udlæg i huset på cirka 300.000kr


Jeg har tre søskende, og der er ikke skrevet testamente


Hvad vil der ske med huset, når min mor går bort? Hvad siger lovgivningen?


Med venlig hilsen,


A


 

!: Kære A,


Ud fra dit spørgsmål forudsætter jeg, at din mor ikke ejer noget udover huset.


Når huset ikke kan sælges for et beløb, der dækker restgælden, vil der, når det angår gælden, ske det, at kreditforeningen ville kunne kræve både dig og din mors dødsbo for det, der mangler for at indfri kreditforeningen.


Du og din mor hæfter solidarisk, og det vil derfor betyde, at du kan komme til at hænge på hele restgælden til kreditforeningen.


Når din mor ved hende død ikke ejer noget, vil der normalt blive tale om et såkaldt boudlæg eller insolvent bo, hvor du og dine søskende ikke arver noget, men til gengæld heller ikke hæfter for din mors gæld.


Situation er den, at det er dig, der risikerer at hænge på det hele, så I bør nok tale om det i familien for at finde en rimelig løsning.


Med venlig hilsen,


Henrik Høpner