24. aug. 2021

Bebyggelsesgrad på sommerhusgrunde: Overskrider kommunen reglerne?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik, 

Bebyggelsesgraden på en grund er for sommerhuse 15 procent. Jeg har et sommerhus på Marielyst, hvor næsten alle grundene er på 1.000 kvm. Kommunen giver byggetilladelse på eksempelvis 218 kvm på en grund på 1.000 kvm.

Hermed overtræder kommunen bebyggelsesgraden, må den det? Hvem er tilsynsmyndighed og hvor kan man klage?


Med venlig hilsen, 


K


!: Kære K, 


Jeg kender ikke til de konkrete regler på Marielyst, men lægger til grund for dine oplysninger om, at bebyggelsesprocenten på 15 procent er korrekt. 


Der kan dog være forhold i lokalplanen, der åbner op for bebyggelsesprocenten. Det bør du undersøge, før du i givet fald vil gå videre med sagen. Bebyggelsesprocenten kan også være reguleret i privatretlige servitutter. 


Så frem der er tale om en privatretlig servitut, der er overskredet, er det den såkaldt påtaleberettigede servitut, der kan klage. Klageinstansen vil i den forbindelse være planklagenævnet. 


Hvis kommunen har udstedt en ulovlig byggetilladelse, skal der i første omgang klages til kommunen.  Hvis de fastholder, kan dette også bringes for planklagenævnet.


I nogle situationer har kommunen mulighed for at dispensere for lokalplanen, hvis en sådan forefindes, og servitut berettigede kan også meddele dispensation – men det kræver en nærmere undersøgelse, som jeg vil anbefale, at du foretager, før du begynder at indgive sag. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner