20. dec. 2022

Betaler ikke lige meget i ejerforening: Kan det være rigtigt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg bor i en ejerlejlighed i en etageejendom placeret på to matrikler, hvor hele bygningen er bygget samtidig hen over de to matrikler.

Senere er der særskilt beregnet et sæt fordelingstal for hver matrikel; altså særskilt for de to grupper af lejligheder tilhørende hver sin matrikel.

I den samlede ejerforeningen for de to matrikler, er de to sæt fordelingstal efterfølgende administrativt sat sammen til en fælles liste (sum 200%), uanset at den ene del af ejendommen er væsentlig større end den anden.

Det betyder selvsagt, at lejligheder med samme størrelse og relative beliggenhed (højde over terræn) ikke betaler det samme. Kan det være rigtigt?

Med venlig hilsen,

K

 

!: Kære K,

Din beskrivelse af forholdene tyder på, at der er noget galt. Det afgørende er - også for fordeling af udgifter - det vedtægtsmæssige og tinglyste fordelingstal.

Når man anvender administrative fordelingstal, er det netop for måske at lette administrationen, men det må ikke ændre på de tinglyste forhold.

Det lyder helt forkert, at to lejligheder på samme størrelse ikke skal betale det samme, hvis man har en fælles ejendom, der køres på et administrativt fordelingstal.

Ellers må man kræve, at der laves et regnskab på det tinglyste fordelingstal – ikke det administrative.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner