16. mar. 2021

Bolig uden bopælspligt: Må vi leje vores hus ud til feriegæster på Airbnb?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



!: Kære Henrik, 


Vi ejer et hus uden bopælspligt, som vi gerne vil leje ud til feriegæster på Airbnb om sommeren og have ”artist in residence”-kunstnere til at bo i huset om vinteren.


Huset skal være tilknyttet vores kunstplatform, hvor man kan bruge værksteder, udstille og lave workshops.


Er der noget, som vi skal søge tilladelse til og skal tænke på i forhold til status af huset?


Med venlig hilsen, 


A


 

?: Kære A,


Generelt vil en ledig bolig kunne kræves udlejes af kommunalbestyrelsen, hvis den ligger i en kommune, hvor boligreguleringsloven gælder. Du kan ringe til kommunen, hvor boligen ligger, for at høre om det er tilfældet. 


Der kan være regler i enten privatretlige servitutter eller lokal/kommunalplan, der forbyder udlejning af den karakter, du nævner. 


Det kan også tænkes, at naboer eller andre vil finde, at udlejningen har mere karakter af hotelvirksomhed end beboelse. 


Jeg vil anbefale, at I - før I går i gang med projektet – i det mindste tager fat i kommunen, men måske også får fat i en grundejerforening i området eller får nogen til at hjælpe jer med at gennemgå servitutter for ejendommen. 


Endelig skal I naturligvis huske, at lejeindtægterne er skattepligtige – til gengæld ville I kunne fratrække en række driftsudgifter på ejendommen.  Her bør I tale med en revisor.


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner