08. aug. 2018

Boligarealet er mindre, end der stod i salgsopstillingen: Kan det svare sig at søge erstatning?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej,

I maj 2014 købte jeg et sommerhus med et boligareal på 76m2.
Der står også 76m2 på BBR.

Jeg har efterfølgende fundet ud af, at der kun er ca. 62m2.

Og nu hvor, at vi kikker tilbage på den oprindelige tilstandsrapport, så er der noteret 62m2 bolig.
Men i salgsopstilling har der altid stået 76m2.

Jeg har lige snakket med ejendomsmægleren, hun indrømmer, at der er sket en fejl, da vi lavede kontrakten.
Ejendomsmægleren har en forsikring, som kan betale hvis jeg vil søge erstatning.

Kan I hjælpe mig med lidt rådgivning?
Kan det svare sig at søge erstatning på de ca. 14m2, som mangler.

Sommerhuset kostede 590.000,-

Venlig hilsen

R

!: Kære R,

Allerførst er det vigtigt at slå fast, at man populært sagt køber det, man ser. Der kan være situationer, hvor man kan få erstatning eller forholdsmæssig afslag i købesummen for arealmangler.

Det kræver imidlertid, at man kan føre besvis for, at prisen ville have været anderledes, hvis man havde de rigtige oplysninger på købstidspunktet. Derudover skal beløbet også have en vis størrelse for at få afslag i købesummen.

I din situation - hvor de 62m2 fremgår af tilstandsrapporten - tror jeg, at det vil være vanskeligt at gennemføre en sag med succes.

Derudover er der et problem med, at det eventuelle krav kan være forældet. Havde du gennemset tingene grundigt på købstidspunktet i maj 2014, kunne problemet have været opdaget på det tidspunkt.

I dansk ret har vi en forældelsesfrist på tre år regnet fra det tidspunkt, hvor du kender til eller burde kende til problemet, og der udover en aboslut 10 års forældelsesfrist.

Da der nu er gået mere end fire år, vil du formodentlig blive mødt med en indsigelse om, at kravet er forældet - og udover dette har du en vanskelig besvisbyrde.

Hvis ejendomsmæglerne har erkendt at have begået en fejl, kan I måske blive enige om en kompensation, som I aftaler. Hvis det er muligt, vil jeg anbefale dig at tage imod den.

Venlig hilsen

Henrik Høpner