14. jun. 2022

Byggefirma vil ikke fikse fejlene i vores nybyggede hus: Hvad gør vi?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Vi solgte vores dejlige hus gennem 30 år sidste år og flyttede i december ind i et nybygget rækkehus - med forventningen om, at vores pensionstilværelse kunne tilbringes i vedligeholdelsesfrie rammer. Det er dog langt fra virkeligheden.

Vi døjer blandt andet med løse fliser i badeværelserne, madlugt fra naboen gennem ventilationen og skæve vægge. Det værste af det hele er kommunikationen med byggefirmaet, som ikke er villige til at udbedre fejlen. Nogle af vores naboer har tilbageholdt noget af deres betaling til byggefirmaet, fordi de heller ikke har fået udbedret deres fejl endnu.

Vi føler, at vi har prøvet alt, men uden held. Hvad kan vi gøre nu, uden at miste for mange penge? Hvem kan man kontakte?

Mvh.

M og L

 

!: Kære M og L,

Når byggefirmaet ikke reagerer og udbedrer fejlene, er der mulighed for at rette henvendelse til den byggeskadeforsikring, der skal være tilknyttet et byggeri. Der kan I fortælle om fejlene og samtidig beskrive, hvad der er sket.

Det er vigtigt, at der er et skriftligt spor at følge. Så hvis I ikke allerede har skrevet til byggefirmaet med en opsummering af fejlene, vil jeg anbefale, at I starter med at gøre det, så har I i hvert fald det bevis på plads.

Hvis byggeskadeforsikringen ikke vil gå ind i sagen, er der nok ingen anden mulighed end at gå til en advokat, som kan stævne byggefirmaet. Det kræver også et syn og skøn, så man få klarhed over, hvad der er af fejl og mangler – i forhold til aftalegrundlaget - men også få en vurdering af, hvad det koster.

Det er desværre ikke nogen nemme genveje i en sag af den her karakter. Hvis der er flere i bebyggelsen, der har samme problemer, vil jeg anbefale, at I går sammen om sagen. Det vil gøre det lettere for alle at få det håndteret samlet på den måde.
Med venlig hilsen,

Henrik