01. jun. 2021

Der siver røg op fra underboen: Hvad gør jeg?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik

Jeg har boet i min lejlighed i snart et år – og her begynder bare at lugte mere og mere af røg fra min underbo – røgen kommer både fra cigaretter og hash. Lugten sidder i min lejlighed – og ofte kan jeg også lugte det i mit eget tøj.


Jeg er selv ikke-ryger – og synes sgu, det er lidt halvklamt – og ret generende. Hende, der boede i lejligheden før mig, var også ikke-ryger, så det kommer ikke fra min egen lejlighed.   


Kan jeg gøre andet end at flytte? Hele foreningens bestyrelse er stort set rygere, så dem regner jeg ikke med, at jeg kan få så meget hjælp fra – og jeg synes måske, at det er lidt overdrevet at ringe efter politiet, når jeg kan lugte, der bliver røget hash, selvom jeg er rigtig træt af røglugten, der siver op gennem gulvet. 


Med venlig hilsen,  


L


 

!: Kære L, 


Du skriver ikke, om det er en ejer- eller andelsbolig, du har, men uanset om det er det ene eller det andet eller om du måtte bo til leje, er røggenerne, som du beskriver dem, meget voldsomme. 


Hashlugten vil, selvom politiet kom på besøg og kunne lugte det, næppe blive standset ved en politianmeldelse. Her risikerer du blot at gøre et naboforhold endnu dårligere, end det er i forvejen. 


Du kan gøre det, at du sender skriftlige klager til din underbo og til foreningens bestyrelse, og hvis ikke de gør noget, kan du bringe sagen op til generalforsamlingen. 


Det er i imidlertid et problem, som du kan risikere, er vanskeligt at gøre noget ved. Din underbo vil næppe holde op med at ryge, og omkostningerne ved at få tætnet, vil du risikere selv at skulle betale for. 


Juridisk set, er der tale om en mangel ved din lejlighed, men et er at have ret et andet er at få ret. Hvis du ikke kan få ham til at ændre adfærd eller betale for tætningen af for eksempel rørgennemgange og lignende i lejligheden, bør du nok desværre belave dig på at flytte, ellers kigger du ind i adskillige års kamp mod forening og/eller nabo. 


Når du skal gøre det hele op med flytteomkostninger med videre, bør du kraftigt overveje, om det bedre kan betale sig for dig selv at sørge for at få tætnet etageadskillelsen. Det kan være, at det er det, der skal til. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner