18. apr. 2022

Drømmer du om en altan? Sådan sikrer du dig lejlighedens mest eftertragtede tilbehør



En kop kaffe eller måske et køligt glas vin. Ingen af delene smager næppe dårlige af at sidde på en altan, mens solen skinner – og det er måske netop det, som rigtig mange boligkøbere drømmer om.

I hvert fald er netop ”altan” det ord, der blev søgt allermest efter i danskernes boligjagt sidste år. Det viser en opgørelse af fritekstøgningen på boligsitet Boliga.dk.

Hvis du er heldig, følger der allerede en altan med det hjem, som du har kastet dit blik på, men hvad nu, hvis der ikke er en altan: Hvad er oddsene så for at få en, og hvad indebærer det, hvis der for eksempel står, at der er et ”altanprojekt” på vej i salgsopstillingen.

Boliga.dk guider dig her gennem nogle af de ord og udtryk, du støder på i din jagt efter en bolig med altan med hjælp fra Thomas Dalsgaard Clausen, der er planlæger hos altanfirmaet Altana.

 

SE OGSÅ: Leder du efter en bolig i et bestemt område?


Opret en søgeagent på Boliga.dk og få besked, når der kommer et boligmatch til salg. 


 

”Altanprojekt på vej”


- At der står ”altanprojekt” kan være meget overordnet. Det kan betyde, at foreningen er i de indledende faser, hvor de undersøger muligheden for at få altaner. Måske har man allerede taget kontakt til en rådgivende arkitekt eller ingeniør, som er ved at udarbejde et altanprojekt, som så skal sendes i udbud. De kan også allerede have indhentet et tilbud hos en entreprenør, der specificerer, hvor store de skal være, og hvordan de skal udformes - eller de kan allerede have en byggetilladelse på et helt konkret altanprojekt, siger Thomas Dalsgaard Clausen.

- Jo længere foreningen er i processen, des mere sikkert er det også, at der vil blive etableret altaner. Det er dog kun med en byggetilladelse, at der er garanti for, at projektet kan lade sig gøre, siger han til Boliga.dk.

 

”Altaner er ved at blive opført”


- Hvis der står i salgsmaterialet, at der er ved at blive opført altaner, så må man antage, at der er et igangværende byggeri, og at foreningen allerede er i montage-fasen. Vi kan ikke påbegynde byggeriet uden at have byggetilladelse og kontrakt på plads, så her er man sikker, siger Thomas Dalsgaard Clausen til Boliga.dk.

 

Ingen altaner i ejendommen


- Hvis der ikke er altaner tilknyttet ejendommen, er det ikke ensbetydende med, at der heller aldrig kommer altaner. Processen for etablering af altaner på ældre etageejendomme kan dog være lang, så hvis man køber en lejlighed med håbet om at få sat altan op, skal man være opmærksom på, at der nemt kan gå to til tre år, før det bliver til virkelighed. Hvis man altså kan komme til enighed internt i foreningen og få udarbejdet et projekt, der kan gives byggetilladelse til, siger Thomas Dalsgaard Clausen fra Altana til Boliga.dk.

 

Boligen er ikke en del af altanprojektet


- Er der allerede et igangværende altanprojekt, men hvor en given lejlighed ikke indgår, er det ikke ensbetydende med, at denne lejlighed så aldrig kan få altan. Vi har i mange tilfælde haft altanprojekter, hvor der har været flere etaper i byggeriet, hvor en gruppe naboer er blevet interesseret i også at få altaner, efter de har set de øvrige beboere få opsat altaner. Det er dog som regel ikke muligt at ”hoppe med” på et altanprojekt, hvis ens lejlighed ikke indgik i den oprindelige byggetilladelse, så man skal som udgangspunkt regne med, at processen skal starte forfra, siger Thomas Dalsgaard Clausen.

- Derudover skal man også huske, at et altanprojekt skal have en vis størrelse, for at det kan svare sig rent økonomisk. Så hvis man ønsker at få altan efter ens naboer, bør man samle sig i en gruppe på minimum otte nye altaner, siger han til Boliga.dk.

 

Se lejligheder med ”altan” i salgsopstillingen her


 

SE OGSÅ: Leder du efter en bolig i et bestemt område?


Opret en søgeagent på Boliga.dk og få besked, når der kommer et boligmatch til salg.