10. aug. 2021

Er der regler for, hvilket slags sommerhus vi må bygge?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Vi vil gerne købe en byggegrund til et sommerhus og få bygget et nyt sommerhus på den. Det hus, vi har kigget på, er et typehus med sort tag og hvidpudset facade, mens alle de andre huse både nye og gamle i området – det er et klassisk sommerhusområde – er af træ. 


Vi ved, at der kan være regler for, hvor stort og højt, vi må bygge – og hvor på grunden huset skal ligge, men kan der også være regler for, hvordan huset skal se ud? Og hvordan finder vi i givet fald dem? 


Inden vi køber grunden, som i dag er uden bebyggelse, vil vi gerne være sikre på, at vi må bygge netop det hus, vi drømmer om. Kan vi sikre os det på forhånd?


Venlig hilsen – og med ønsket om en god sommer, 


H og L


 

!: Kære H og L, 


Det er rigtig fornuftigt, at I vil undersøge forholdene før I beslutter jer. Desværre ser man mange sager, hvor der ikke har været samme opmærksomhed fra bygherrers side. 


Der, hvor I kan søge information, er dels i de offentlige regler for området; der kan være enten en lokalplan eller en kommunalplan, der beskriver og stiller krav for bygningernes ydre fremtoning, 


Det kan både være med højde og areal, men også materialevalg, farvebelægning og lignende. Tilsvarende regler kan også findes i privatretslige servitutter eller grundejerforeningens vedtægter. 


Når I vil undersøge det nærmere, kan I gå i Tingbogen og finde de servitutter, der gælder for den konkrete ejendom. Det er på den måde, at I kan finde svarene. 


I kan alternativt – når I selv har undersøgt det og forhåbentlig ikke fundet noget, der kan ødelægge jeres planer - sætte som krav til byggefirmaet, at de selv undersøger det, således det er byggefirmaet, der står med problemet, hvis der trods grundige undersøgelser er noget, der er smuttet. 


Held og lykke med planerne. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner