02. okt. 2024

Fælles køb af lejlighed med familiemedlem



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg har følgende spørgsmål:

Kan jeg købe en lejlighed sammen med min bror, så vi kan flytte ind sammen?

Hilsen I.

!: Kære I.

Det kan du sagtens. Der findes ikke lovgivning, der regulerer, hvem man som privatperson bor med. Lejeloven regulerer, hvor mange der må bo i en ejendom – og her er reglen, at der ikke må bo flere, end der er beboelsesrum i lejemålet, men da I ønsker at købe en lejlighed, er dette ikke relevant.


I visse ejerforeninger og andelsboligforeninger er det i vedtægterne reguleret, hvor mange der må bo i lejligheden, når man ikke er samlevende eller ægtefæller, så dette bør være et opmærksomhedspunkt, når I begynder boligjagten.


I bør endvidere udarbejde en indbyrdes aftale, der dækker de konfliktpunkter, der kan opstå, når man bor sammen.


Dette gælder både det rent økonomiske, herunder om det er dig alene, der køber lejligheden, og din bror herefter lejer et værelse, eller om I ønsker at købe lejligheden i fællesskab. Derudover bør I aftale, hvem der afdrager, samt hvor meget der af hver af jer afdrages på eventuelle lån, ligesom det bør aftales, hvor stor en leje din bror skal betale, hvis det er den løsning, I går med.


For at mindske eventuelle konflikter vil jeg yderligere anbefale jer at aftale, hvordan I griber det an, hvis I finder ud af, at det ikke fungerer at bo sammen. I bør i den forbindelse udarbejde en samejeoverenskomst, der tager stilling til, hvad I gør 1) hvis I begge ønsker at overtage lejligheden, 2) hvis ingen af jer ønsker at overtage lejligheden, eller 3) hvis én af jer ønsker at overtage lejligheden.


Med venlig hilsen
Henrik Høpner

Stil dit eget boligspørgsmål HER