08. feb. 2022

Forældrekøb: Hvor længe skal de bo i lejligheden for at opnå skattefri fortjeneste?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik,


Hvis man sælger et forældrekøb til sine børn, hvor længe skal de så bo i lejligheden efter salget, før en eventuel fortjeneste er skattefrit.


Med venlig hilsen, 


I


 

!: Kære I, 


Svaret er ikke så lige til. Der er på nuværende tidspunkt forskellige styresignaler fra skattemyndighederne, netop i forhold til overdragelse af en bolig mellem forældre og børn:


Der har tidligere været et praksis for, at man normalt ville anerkende, at man overdrog boligen til den offentlige vurdering plus/minus 15 procent - og når de nye vurderinger er kommer, kan man overdrage skattefrit til plus/minus 20 procent. 


Så det relevante spørgsmål er mere, om overdragelsen mellem forældre og børn kan ske uden at betale gaveafgift og skat af den manglende fortjeneste, som forældrene ”går glip af”. 


Med hensyn til dit spørgsmål om, hvor længe man skal bo der, er svaret nok cirka et halvt års tid. Det er også relevant at se på, hvordan købet bliver finansieret, og om man har fået en kreditforenings- eller mæglervurdering, før handlen gennemføres.


Hvor det tidligere har været forholdsvis enkelt, er det nu blevet noget mere komplekst, så jeg vil råde jer til at få en individuel juridisk rådgivning, før I beslutter jer. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner