01. feb. 2022

Forældrekøb ikke tilladt: Kan vi købe og leje en lejlighed til vores søn alligevel?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik,


Vores datter bor i en andelslejlighed, som hun gerne vil sælge til os som forældre, da hun har brug for mere plads, og lillebror gerne vil rykke ind i lejligheden.

Hun har desuden også brug for - i forhold til kreditforeningen og nyt køb af bolig - at komme af med andelen.

Vi vil gerne købe den og leje ud til vores søn. Den kan sælges i lige linje, altså til forældre og evt. børn, men ikke søskende.


Der står ikke noget om forældrekøb i andelsforeningens regler. Ved henvendelsen til bestyrelsen og administrationen er beskeden, at forældrekøb ikke er tilladt, da det ikke er nævnt i reglerne. Det, synes vi, er et urimeligt svar.

Det er tilladt, at ejeren udlejer andelsboligen, men der står ikke i reglerne, at vi selv skal bo der.

Men da bestyrelsen skal godkende købet, er vi afhængige af deres accept.

Kan de afvise vores køb af andelen med baggrund i ovenstående, der ikke står i reglerne?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen, 

M


 

!: Kære M, 


Det forekommer upraktisk, at der ikke må sælges mellem søskende. Realiteten er, at man formodentlig kan sælge fra jeres datter til jer i lige linje, og derefter ville I kunne sælge til jeres søn også i lige linje.  


Med hensyn til udlejning, har de fleste foreninger begrænsninger for, hvor lang tid, der må udlejes, så det kan godt tænkes, at det kan give problemer, hvis I vælger at købe for derefter at leje ud til jeres søn.  


Jeg synes, at I skulle prøve at tale med bestyrelsen på ny. Alternativt må I enten købe lejligheden og sælge videre eller udleje og så senere hen sælge den. 


Problemet er, at foreningen måske vil hævde, at overdragelserne er fiktive og forsøg på at omgå reglerne, og dermed risikerer I, at det hele falder til jorden.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner