25. jul. 2022

Forældrekøb: Kan vi sælge til begge vores børn?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Vi har ejet en lejlighed i mange år, som begge vores børn har boet i – men nu er den altså ved at være for lille – selv til vores yngste – og derfor vil vi sælge den.

Vi vil gerne sælge den til ungerne, som en slags arv – men vi er i tvivl om, hvordan man gør den slags smart.

Vi tænker at sælge den til dem begge to 15 procent under den offentlige vurdering i en familiehandel, må man fortsat det med de nye skatteregler? Og vil vores ældste søn i givet fald blive beskattet af sin fortjeneste ved salg, da han ikke har boet på adressen de seneste år?

Mange tak for din hjælp,
L og L

 

!: Kære L og L,

De såkaldte forældrekøb, hvor man efterfølgende sælger til sit barn/børn, har I mange år været populære.

Skat har også fået øje på de til tider ganske store skattefrie gevinster, der kan opnås ved sådan en transaktion.

Det har tidligere været næsten lige så sikkert som amen i kirken, at en handel med udgangspunkt i den offentlig vurdering plus/minus 15 procent blev godkendt.

Reglerne er i en vis grad videreført; i forbindelse med de nye vurderinger er grænserne midlertidigt steget til 20 procent, men da typisk i forhold til en højere vurdering.

Afgørende er, om det er det ene eller anden regelsæt, hvornår den offentlige vurdering bliver modtaget. Er den modtaget er det 20 procent-reglen, der gælder og ellers kan man forsøge sig med de gamle gældende regler.

En af de ting Skat ofte kigger efter er, hvor lang tid der går fra overdragelsen til barn/børn, til boligen bliver solgt igen, og hvor stor gælden i lejligheden er på salgstidspunket. Alt, der kan være en indikation på, at der handles ”for billigt”.

Det barn, der ikke har boet i lejligheden som ejer, vil blive beskattet af avancen ved salget. Hvis overvejelserne er, at lejligheden skal sælges forholdsvis hurtigt efter, den er blevet solgt til det ene eller begge børn, skal I efter min opfattelse sørge for at få indført et såkaldte skatteforbehold i aftalen, så I måske kan omgøre hele eller dele af den.

Der kan være tale om, at I som forældre og sælgere kan blive beskattet af en fiktiv avance, som I ikke har fået ved salget, og børnene kan ende med at skulle betale gaveafgift af differencen i forhold til den reelle værdi af lejligheden og købesummen.

Der er god grund til at søge professionel hjælp og rådgivning, før I kaster jer ud i projektet.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner