16. jun. 2020

Fri passage i mange år: Har vi vundet hævd?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

I ejerforeningen, hvor jeg bor, er der på grunden en erhvervsejendom, hvor en del af arealet er et parkeringsareal. Denne ejendom er nu solgt, og der skal etableres et kollegium. Kommunen har givet tilladelse til at nedlægge parkeringsarealet og etablere et grønt område.

Jeg flyttede ind i 1977 – og både jeg og de øvrige ejere har gennem alle årene haft fri passage over parkeringsarealet: Vi har haft en kodelås på døren til arealet, så det kun er ejerlejlighedsejerne, der har haft passage.

Nu er ombygningen af erhvervsejendommen og parkeringsarealet gået i gang – og håndværkerne har i den forbindelse spærret vores adgang over parkeringsarealet.

Jeg gik først ud fra, at det var midlertidigt. Jeg har kontaktet køberen og påberåbt mig ret til at kunne passere arealet. På grund af de mange år mener jeg, at jeg har vundet hævd over at kunne færdes på arealet. Købers advokat mener ikke, at der er tale om hævd.

Hvad mener brevkassen?

Venlig hilsen

K

 

!: Kære K

Før du går videre med sagen, er det afgørende, at det bliver konstateret, hvem der har ejerskabet til arealet. Er det et areal, som ejerforeningen ejer som fællesareal - eller tilhører det en anden ejer udenfor ejerforeningen. Hvis det er ejerforeningen, der ejer parkeringsarealet, kræver det en vedtagelse i ejerforeningen, hvis de skal ændre anvendelsen.

I første omgang skal du kigge i foreningens vedtægter – og hvis det ikke giver noget svar – kan der godt være tale om, at ejerforeningens medlemmer kan have vundet hævd. Men hævd kræver en såkaldt uretmæssig brug. Det forhold, at du har koden til en port, kunne tyde på, at man har en aftale om passage – og en sådan aftale vil normalt kunne opsiges med et rimeligt varsel. Når der er tale om en aftale om brug, kan man ikke vinde hævd. I kan måske i ejerforeningsregi gå sammen i et fællesskab – da det sikkert ikke kun er dig, der har problemet.

Venlig hilsen

Henrik Høpner