29. mar. 2022

Fugt i vores nykøbte og nyopførte hus: Hvem har ansvaret?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg håber virkelig, du kan hjælpe os i den rigtige retning.

Vi har sommeren 2021 købt hus, som er mere eller mindre nyopført. Det eneste, som står tilbage af det oprindelige hus, er en gammel kældersokkel. Huset er opført af den tidligere ejer, som kun har boet i huset, inden han renoverede det.

Tilstandsrapporten fortæller, at der er benyttet en hovedentreprenør til opgaven, og at der ikke er udført selvbyg. Samtidig fortæller tilstandsrapporten, at der er fugt i den gamle del af kælderen.

Det viser sig så desværre nu, at der er fugt i størstedelen af kælderen i et sådant omfang, at den del, der er nyopført, allerede nu har kraftige afskalninger langs hele kældermuren og op imod den åbne trappe til stueplan og entre.

Det er forståeligt, at fugten i den oprindelige kælder ikke dækkes af hverken sælger eller ejerskifte forsikring. Men hvordan forholder vi os til den nyopførte del?

Sælger mener, at det ikke var et problem tidligere, så vi skal igennem ejerskifteforsikringen.
Ejerskifteforsikringen mener, vi skal kontakte sælger, da det må være den femårige garanti, der dækker.

Men sælger vender ikke tilbage på vores henvendelse.

Skal vi kontakte sælgers ejendomsmægler, skal vi kontakte en boligadvokat eller skal vi gøre noget helt tredje?

På forhånd tak.

K

 

!: Kære K,

I forhold til ejerskifteforsikringen, skal denne naturligvis dække det, hvis der er en dækningsberettiget skade. Det er der noget, der kunne tyde på, er tilfældet. Derefter må de selv rejse kravet overfor sælger og/eller den hovedentreprenør, der har udført arbejdet

Det kan også tænkes, at I på grund af nogle entreprenørgarantier eller på anden måde har et selvstændigt krav mod entreprenør og måske også mod sælger, hvis denne har ageret professionel bygherre på renoveringen. Det er der noget, der kan tyde på, hvis sælger ikke har boet i huset, men købt den med henblik på renovering.

Det er en kompleks – og lyder det til – desværre også omkostningstung affære, så jeg vil anbefale, at I tager fat i den advokat, der har rådgivet jer i forbindelse med købet og får denne til at samle trådene og rejse kravet de rigtige steder.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner