04. jan. 2022

Gennemgang på nabos grund: Må de frikøbe brugsretten?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

 

?: Hej Henrik


Vi bor i et byhus "klemt" mellem andre byhuse.


Der er en servitut på vores ene naboejendom, der giver os gennemgangsret fra vores have gennem deres have, forbi deres hus og ud til gaden, hvilket vi selv har benyttet en del.


Nu overvejer vi at sælge vores hus og vi tænker, at nabohuset ville koste måske en million kroner mere, hvis ikke servitutten var der. Så vi vil høre, om vi kan (juridisk set må) tilbyde vores nabo at købe sig fri af servitutten? Så kan vi tjene på det, og de kan blive fri for gennemgang gennem deres have fremover.


Mvh.


R


 

!: Kære R, 


Såfremt der ikke er andre regler, der kræver, at I rent faktisk skal have den adgangsvej over naboens grund; eksempelvis brandregler eller andre offentlige regler. Så er der for mig at se ikke noget til hinder for, at I taler med naboen om, hvorvidt de er interesserede i at frikøbe servitutten, så de slipper for, at I og kommende ejere har passage gennem deres grund. 


I skal efter min opfattelse i første omgang tage en uofficiel drøftelse med naboerne, men I har nok behov for assistance fra en advokat eller landinspektør til at få slettet servitutten, da det naturligvis skal ske korrekt. 


Alternativt kan I spørge naboen, om de er interesserede i at købe jeres hus, for så kan de selv beslutte sig for, hvordan de vil håndtere servitutten. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner