Gnisten kan godt forsvinde, som årene går, og pludselig virker det hele bare lidt forkert.
Men der er ikke nødvendigvis grund til at forkaste alt det gode. For der er jo en grund til, at du i sin tid sagde det helt store ja.
Det ja, der fik dig til at bruge flere penge, end du sikkert har. Det ja, der købte dig din bolig.
Og bag den defekte blender, entréens sprungne elpærer og børnenes forkastede - men dog komplette - samling af særligt larmende biler gemmer dit drømmehjem sig stadig. Det kan bare være, det trænger til at blive befriet, så du kan blive genforelsket i det:
- Rod kan gøre rigtig meget, og det kan faktisk betyde, at man bliver så træt af det sted, man bor, at man måske tænker: "Vi skal have noget, der er større". Men ofte handler det om at få ryddet ud i mængden af ting, så man kun har det, man elsker og bruger, siger oprydningskonsulent Kamille Sommer fra oprydningskonsulenten.dk.
Heldigvis er der råd, hvis man har været lidt for god til at gemme sine ejendele de seneste år.
Kamille Sommer giver her en række gode fifs til at få dit hjem tilbage i topform:
Begynd i et rum:
- Man skal vælge et sted i boligen ud til oprydning først. Det kan være det rum, man tilbringer mest tid i, eller det kan være det rum, der generer én mest. Og i stedet for at gå i gang med det hele på en gang, er det bedre med mange delmål. Så man eksempelvis begynder i venstre hjørne, og så lige så stille og roligt rydder op derfra, siger Kamille Sommer.
- Desuden er det en god idé at have en kasse til ting, der hører til i andre rum. Det er en form for transitkasse, så man ikke hele tiden går frem og tilbage - og så bliver distraheret af noget andet på vejen.
Kan du undvære det:
- Det er et af mine foretrukne råd: Tænk i, hvad du kan undvære, og ikke i hvad du kan bruge - for du kan jo bruge det hele. Men rent faktisk kan man også undvære næsten det hele, og der er ingen grund til for eksempel at have ti par sorte jeans. For et hjem kan føles for småt, hvis det er proppet med ting, siger Kamille Sommer.
Få fixet alle de små irritationsmomenter:
- Har man mange halvfærdige projekter, som at nøglehullet aldrig er sat fast eller en manglende liste, så kan det være et kæmpe irritationsmoment i dagligdagen. Så det at få malet karmene eller repareret døren - altså alt det, der falder i " jeg skal også have gjort"-kategorien - vil få en langt.
- Det er samme princip som at få lagt tingene på plads med det samme, når man kommer hjem. Fremfor for at gå og flytte på det hele dagen, siger Kamille Sommer.
Giv alt en plads:
- Alle dine ting skal have en fast plads, og det bør samles i kategorier. Så ting, der hører sammen, ligger sammen. Altså ligger alle batterier et sted, og alle håndklæder ligger et andet sted. Har man to etager, kan der måske være en pointe i at have visse ting på begge etager, men omvendt kan man også få lidt ekstra skridt og dermed motion, hvis man lige skal hente det, siger Kamille Sommer.
- Når tingene er samlet et sted, kan man også se, hvad man har. Så køber man ikke hele tiden nye servietter og lys - og når man så er ved at løbe tør, skal man med det samme skrive det på indkøbslisten.
Fjern alle de gamle kasser:
- Drop at have ting liggende ovenpå skabene. For selvom der selvfølgelig er forskel på, hvor stor eller småt man bor, gemmer mange alt muligt ligegyldigt. Man behøver eksempelvis ikke gemme alle tomme kasser, for det er kun i ganske få tilfælde, at forhandleren forlanger, at man tilbageleverer produktet i kassen, hvis der skulle opstå noget. Og selv hvis man vil kunne sælge sine brugte ting, så er de fleste ligeglade med selve kassen, siger Kamille Sommer.
Pust nyt liv i dit hjem:
- Man kan gøre meget ved at lave små ændringer i sin indretning. Hvis man får en dejlig farve på en væg og får ryddet ud, gør det en kæmpe forskel. Man kan eksempelvis samle alt nips et sted og prøve at flytte rundt på det, for så får man et andet resultat i sit hjem, siger Kamille Sommer.