08. nov. 2022
Har jeg ansvaret for skimmelsvampen på loftet?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik Høpner,
Jeg har et spørgsmål, som jeg får vidt forskellige svar på:
Hører sanering og afrensning af skimmelsvamp på undersiden af tagplader og træværk i loftrummet over et rækkehus i et plan - samt udskiftning af øverste lag isoleringsmateriale - med under andelshavers vedligeholdsforpligtelser? Jeg har ikke beboet boligen.
Teknologisk Institut har konstateret, at loftrummet er velventileret og anbefalet professionel afrensning. Forsikringen anerkender ikke skimmelsvampen som følgeskade til en anerkendt rørskade, derfor har foreningen pålagt mig som andelshaver at betale for denne sanering på loftet – under henvisning til vedtægternes paragraf om indvendig vedligeholdelse.
Vedtægterne nævner ikke, at vedligehold af disse bygningsdele i loftrummet hører med til beboelsen, som skal vedligeholdes af andelshaver. Der er heller ingen beslutninger på generalforsamlinger i de referater, jeg har haft adgang til fra 2009 og til dags dato.
Med venlig hilsen,
M
!: Kære M,
Jeg forudsætter på baggrund af din beskrivelse, at det loftrum, du omtaler, er et, du udelukkende har adgang til. Det forhold, at loftrummet er velventileret, burde medføre, at der ikke kommer skimmelsvamp.
Der kan derimod godt være andre årsager til skimmelsvamp, og skaden kan måske være opstået som følge af udsivende vand fra den rørskade, som du omtaler.
Jeg tror, at der skal flere undersøgelser til for at afdække årsagen til skimmelsvamp - ikke mindst fordi en afrensning kun vil fjerne problemet lige nu, men ikke garantere, at det ikke genopstår.
Det vil nok være en overvejelse værd at få undersøgt, om der er andre tilsvarende loftrum i bebyggelsen, der også har problemet. Hvis ikke kunne noget tyde på, at der er tale om en følgeskade af den omtalte rørskade.
Du er derfor nok nødsaget til at få fortaget yderligere undersøgelser og eventuelt aftale med foreningen, at man udfører det ikke fællesskab, så man kan afdække årsagen – og dermed komme nærmere, hvem der er forpligtet til at betale.
Med venlig hilsen,
Henrik Høpner