07. sep. 2021

Hus solgt for næsen af os: Hvad kunne vi have gjort?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Min kone og jeg har kigget på flere huse – og netop haft fundet ét, som vi var ret interesserede i.


I første omgang sagde ejendomsmægleren, at der var flere interesserede, så vi skulle nok byde lidt mere end udbudsprisen, hvilket vi godt kunne være med på.


Vi meddelte mægleren vores bud, og han sagde at vi kunne komme og underskrive købskontrakten cirka en uge efter.


Dagen inden vi skulle mødes med ejendomsmægleren for at underskrive kontrakten, kontakter han os og siger, at huset nu er solgt til anden side. Vi står meget uforstående tilbage.


Vi holder skarpt øje med tinglysningen for at se, hvor meget huset er blevet solgt for, men er der egentlig noget, vi kan gøre nu – eller som vi burde have gjort umiddelbart efter, vi fik beskeden om, at det var blevet solgt til anden side? Vi føler jo egentlig, at det var vores hus.


På forhånd tak for hjælpen,


T


 

!: Kære T, 


Den type situation, du beskriver, er desværre noget, flere har oplevet i de senere år, hvor det – i hvert fald i visse områder af landet - er gået hurtigt på ejendomsmarkedet.  


Der er ikke noget, du kan gøre ved det. Det er sælger, der bestemmer, hvem de sælger til, og det er endda nogle gange set, at en sælger har fortrudt, og huset slet ikke bliver solgt. 


Det kan så have en betydning for ejendomsmægleren, der formodentlig har krav på salær, men du har som potentiel køber ikke krav på hverken at få at vide vilkårene for, hvordan det er blevet solgt eller nogen form for erstatning eller godtgørelse for skuffede forventninger, når huset bliver solgt for næsen af dig. 


Selv hvis sælger vælger at acceptere et tilbud, der er lavere end jeres, er der ikke noget at gøre. Juridisk set, har du givet et tilbud til sælger om, at du gerne vil købe huset på nogle givne vilkår, og det tilbud har sælger afslået. 


Mægleren burde måske nok have været lidt hurtigere til at udarbejde købsaftalen, så I kunne have fået den forelagt for sælger, men heller ikke det udløser nogen form for godtgørelse eller lignende. 


Hvis I kommer i situationen en anden gang, skal I insistere på, at købsaftalen bliver udarbejdet hurtigt og så sætte en kort frist for sælgers accept. Held og lykke med boligjagten. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner