24. aug. 2021

Hus til salg i seks år: Kan en formidlingsaftale blive forældet?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik, 

Mine forældre har i flere år forsøgt at sælge deres hus. I 2015 indgik de en formidlingsaftale med en mægler, og de var af den opfattelse, at de havde indgået en "solgt eller gratis" aftale.


Da de efter de mange år ikke har solgt huset, overvejer de at tage det af markedet og lufter denne tanke for mægler.


Han lægger så deres formidlingsaftale frem og viser dem, at det koster 19.750 kroner i markedsføringsomkostninger at komme ud af aftalen. Aftalen er underskrevet i juni 2015.


Mit spørgsmål er: Når det er gået så lang tid uden at ejendommen er solgt, er mine forældre så stadig bundet af formidlingsaftalen?


Er der noget i forældelsesloven der gør, at den ikke er gyldig mere og burde mægler ikke have fået aftalen fornyet? Kan de på nogen måde komme ud af aftalen, uden at det koster dem de 19.750 kroner?


Med venlig hilsen, 


L


 

!: Kære L, 


Dine forældre er meget tålmodige mennesker. Jeg har ikke hørt om en situation, hvor en formidlingsaftale etableret i 2015 ikke enten har medført et salg, for længst er ophørt eller fornyet. 


Det er min opfattelse, at mægleren efter seks år ikke længere kan gøre krav på markedsføringsvederlaget, da det må antages at være forældet i en normal forældelsesperiode på tre år.  


Mægleren skulle naturligvis have sørget for, at formidlingsaftalen blev forlænget og efter en forlængelsesperiode; fornyet. 


Jeg mener trygt, at dine forældre kan meddele ejendomsmægleren, at de ikke kan forvente at modtage betaling, da kravet er forældet - og samtidig oplyse dem, at de så i givet fald vil indbringe sagen for klagenævnet for ejendomsformidling. 


Jeg har meget vanskelig ved at forestille mig, at resultatet blev andet, end at mægleren ikke gør krav på vederlaget.


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner