16. nov. 2021

Hvad skal jeg betale for at flytte ind hos min kæreste?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Min kæreste har en andelsbolig, som vi begge bor i. Jeg vil gerne købe mig ind i den, men hvordan afgør vi, hvad jeg skal betale? 


Min kæreste købte lejligheden midt i finanskrisen til en god pris, den koster noget helt andet nu, men han har også gæld i lejligheden. Det er et godt nok lån, som er omlagt for ikke så længe siden, derfor tænker vi ikke at lave om på det. 


På forhånd tak for hjælpen, 


A


 

!: Kære A, 


I har som udgangspunkt aftalefrihed, så længe I ikke overskrider maksimalprisen, som vil fremgå af foreningens regnskab. I har mulighed for at få indlemmet en vurdering af eventuelle forbedringer for at få dem prissat, så de kan tillægges maksimalprisen. 


Der er derimod ikke noget, der forhindrer jer i at handle til en lavere pris, hvis I kan blive enige om det, og der ikke er en form for gaveelement. Hvis der er det, kan det udløse en gaveafgift, alt efter hvor lang tid I har været sammen. 


Når I har fundet prisen, kan I fratrække gælden og finde friværdien. Det er det beløb, du skal betale halvdelen af. I kan forhåbentlig også blive enige om, at I deler lånet i lejligheden, så I er fælles hæftende. 


Jeg går ud fra, at långiver/banken har pant i andelen, og derfor skal de acceptere overdragelsen, så under alle omstændigheder, skal I have fat i dem, før I gør noget. 


I kan givetvis få hjælp til det praktiske hos jeres bestyrelse eller administrator, så papirerne bliver håndteret korrekt. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner