02. okt. 2024

Hvem betaler for udskiftning af gammel dør og lås?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg har følgende spørgsmål:

Døren fra min lejlighed ud til gangen er meget gammel – det samme gælder låsen, som er en "kasselås". Begge dele var der, da jeg flyttede ind for lidt over et år siden.

For nylig oplevede jeg, at jeg ikke kunne komme ind i min lejlighed. Låsesmeden konstaterede, at en stift i låsen var knækket (han kaldte det slidtage), og han forklarede, at det ikke var muligt at reparere låsen eller montere en ny lås på døren. Derfor mente han, at der skulle opsættes en ny dør.

Hvem hæfter for dette? Min udlejer siger, at det er mit ansvar, men skal jeg virkelig betale for noget, der skyldes slid og ælde? Jeg har jo hverken ødelagt låsen eller døren!

Hilsen C.

!: Kære C.

Medmindre andet specifikt er aftalt mellem dig og din udlejer, er det dig der som lejer er ansvarlig for vedligeholdelse og fornøden fornyelse af døre og låse. Det betyder også, at udlejer, for så vidt angår låsen, har ret i, at det er dig, der hæfter.


Ud fra hvad du beskriver, lyder det til, at låsen ikke kan repareres, uden at døren også udskiftes, og det besværliggør naturligvis processen en smule. Da udskiftningen af døren skyldes din, desværre, manglende vedligeholdelse af låsen, vil det i dette tilfælde også være dig, der afholder udgiften til udskiftning af døren, da det er et direkte følge af din manglende vedligeholdelse og vedligeholdelsespligt.


Hvis du fortsat er uenig med udlejer om spørgsmålet, har du mulighed for at indbringe sagen for huslejenævnet i din kommune, da huslejenævnet er kompetente til at behandle tvister om vedligeholdelse – både indvendig og udvendig. I den forbindelse vil jeg anbefale dig at tage kontakt til din lokale lejerforening, der kan hjælpe med at føre sagen for huslejenævnet – og til en pris, der er til at overkomme.


Med venlig hilsen
Henrik Høpner

Stil dit eget boligspørgsmål HER