26. aug. 2022

Hvem kan bestemme, om vi skal have nye vinduer?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik Høpner,

Vi er en ejerforening på knapt 200 beboere.

Bestyrelsen har fremsat et forslag om en totaludskiftning af foreningens vinduer og mener, at vedtagelsen kan ske ved et simpelt flertal på generalforsamlingen.

Der er tale om en meget velholdt ejendom, hvor også termovinduerne/rammerne bliver løbende vedligeholdt cirka hver femte år. Naturligvis kan der i enkelte lejligheder være en smule træk om vinteren, om end det ikke er et stort problem.

Det kan klares ved udskiftning af lister. Vinduer og rammer er sunde og uden nogen former for råd og svamp.

Bestyrelsen taler om komfortforbedringer, og vi taler - som allerede nævnt - ikke om vinduer, hvor rammerne er ved at falde ud eller hvor kit mangler, da de eksisterende vinduer er termovinduer.

Spørgsmålet er kort: Kan en vedtagelse ske med et simpelt flertal eller skal der et kvalificeret flertal til?

På forhånd tak for velvillig assistance.

De bedste hilsner,
M

!: Kære M,

I en ejerforening er det blandt andet bestyrelsens ansvar at sørge for, at ejendommen vedligeholdes forsvarligt.

Hvis vinduerne ud fra en objektiv vurdering trænger til at blive udskiftet eller er i så dårlig stand, at de ikke længere kan renoveres - og af den grund også skal udskiftes - er der efter min opfattelse tale om en pligtmæssig renovering, der kan besluttes med simpelt flertal.

Det skal ses i den sammenhæng, at fællesskabet – det vil sige ejerforeningens medlemmer – har en naturlig interesse i og pligt til, at den fælles ejendom ikke forgår og dermed ikke taber i værdi.

Hvis man derimod vil forbedre ejendommen; eksempelvis sætte altaner på eller på anden måde tilføje ejendommen noget, den ikke har i forvejen, vil der være tale om en beslutning, der som udgangspunkt vil kræve et kvalificeret flertal.

Men en nødvendig vinduesudskiftning, der er økonomisk forsvarlig, kræver kun et simpelt flertal.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner