23. okt. 2018
Hvordan er bopælspligten, når man bor til leje?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik
Hvordan er bopælspligten, når man bor til leje?
Skal jeg opholde mig 180 dage i min bolig om året, eller må jeg være væk f.eks. 200 dage eller mere, hvis jeg fortsat er registeret på min folkeregisteradresse?
Venlig hilsen
D
!: Kære D,
Når man skal vurdere, om der dels er bopælspligt, og dels om den er opfyldt, er der mange regler, der kan spille ind.
For det første er det ikke alle steder, der er bopælspligt - det afhænger af, hvornår byggeriet er opført og under hvilke regler, men også af om kommunen det pågældende sted pålægger bopælspligt.
Når man så skal vurdere, om bopælspligten er opfyldt, lægger man vægt på, hvilken bolig man vil betragte som udgangspunktet for livsførelsen. Hvis du fx arbejder på forskellige arbejdspladser og er udstationeret i den forbindelse, vil man stadig betragte din bolig som værende dit primære bopælssted. Tilsvarende kan gøre sig gældende under uddannelsesforløb - og også andre situationer kan i kombinationer betyde, at man ikke er 180 dage i boligen.
En afgørende faktor er - som du også sætter ind på - at man er tilmeldt folkeregisteret på adressen. Det er derfor vanskeligt at give et konkret svar, da det kræver mange supplerende oplysninger.
Du kan evt. kontakte kommunen for at høre nærmere om reglerne, og hvis du er i tvivl, om hvorvidt din udlejer vil reagere, hvis du ikke opfylder kravet, kan du prøve at få en aftale med udlejer omkring opfyldelse af reglerne.
Venlig hilsen
Henrik Høpner