20. dec. 2021

Hvordan finder vi den rigtige pris på vores sommerhus?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Min far, der efterhånden er blevet en ældre mand, vil gerne sælge sit sommerhus, og vi har derfor haft tre ejendomsmæglere ude og vurdere det. De er kommet med meget forskellige vurderinger af huset – der er flere hundredetusind kroner i forskel på nogle af dem – og der er også meget stor forskel på, hvor lang tid, de tror, det vil tage at sælge huset. 


Vi vil selvfølgelig helst have den største sum for huset, men vi vil også gerne have, at prisen og salgsprocessen er realistisk. Hvordan gør vi det op?


Vi ser frem til at få din vejledning,


Hilsen 


M


 

!: Kære M,  


Det er altid nemt at sætte en vurdering på et hus. Det svære er til tider at få solgt huset til den vurdering, der er sat. 


Det er langt fra altid den højeste vurdering, der er den rigtige. Nogle mæglere sætter vurderinger højt i håb om at få huset til salg for så derefter at sætte prisen ned. Andre sætter prisen lavt for at få et hurtigt salg uden den store arbejdsindsats.  


Langt de fleste mæglere gør sig dog gode overvejelser for at sikre den bedst mulige handel for sælger. 


Jeg synes, I skal udfordre de tre forskellige mæglere og spørge ind til deres baggrund for, at en vurdering er sat til x-antal kroner i stedet for y-antal kroner, ligesom en anden mæglers vurdering.  


Ofte vil det været et spørgsmål om beliggenhed, men selvom alle huse er forskellige, så er der alligevel mange lighedspunkter, så man bør som en erfaren og seriøs ejendomsmægler kunne underbygge sin vurdering med sammenlignelige ejendomme. 


Til syvende og sidst, er det et spørgsmål om tillid, og den kan måske underbygges med en afregningsstruktur, der er resultatafhængig; hvis mægler for eksempel har vurderet huset til X og sælger det til det beløb eller minus fem procent, skal han have fuldt salær.


Men hvis salgsprisen går under det, skal salæret reduceres. Jo større prisreduktion, des lavere honorar. Tilsvarende kan I lave en lignede aftale om liggetid, hvis det har betydning for salget. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner