31. maj 2022

Jord falder ind på min grund fra naboen: Hvem skal flytte det?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Halvmuren på min grund - der skiller naboens grund fra min – er knækket af det tryk naboens påfyldte jord (over cirka 20 år) har afstedkommer og læner sig nu op ad min carport.

Trykket mod muren og carporten skal elimineres, så nu er mit spørgsmål:

Naboens jord er nu rykket ind over skellet ind til mig. Hvem ejer denne jord?

Hvis det stadig er naboens jord på min grund, hvorledes beder jeg naboen fjerne den?

Med venlig hilsen,

T

 

!: Kære T,

På baggrund af din beskrivelse af forholdene, lyder det som om, at den omtalte halvmur står i skellet, og er i så fald et fælles hegn mellem dig og din nabo. Det betyder, at I har en fælles vedligeholdelsespligt og skal som udgangspunkt dele udgifterne.

Hvis I er uenige om fordelingen af udgifterne til vedligehold, kan I anmode et hegnssyn om at træffe en afgørelse; både, om der er tale om fælles hegn, men også fordelingen af udgifter.

Med hensyn til den jord, der skrider ind på dit areal, er du efter min opfattelse velkommen til at fjerne det, men du kan også bede din nabo om at gøre det, da jorden kommer fra deres ejendom. Hvis muren er lavet korrekt og er vel vedligeholdt, bør der ikke kommer jord ind på dit areal.

I første omgang, er det vigtigt, at I kender faktum, og om der er tale om fælles hegn, og hvor skellet går.
Tal med naboen for at finde en løsning, for at undgå en langvarig konflikt, der kan ødelægge naboskabet i mange år.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner