Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik
Kan du forklare hjemfaldspligt til kommunen?
Jeg kigger på hus med hjemfaldspligt 2060. Det er billigt, men formentlig også usælgeligt efter en årrække.
Mvh
L
!: Kære L
Hjemfaldspligt er en privatretlig aftale, hvor en sælger af en ejendom for mange herrens år siden i forbindelse med salget pålagde ejendommen et vilkår om, at sælger havde krav på at købe ejendommen tilbage for et på forhånd aftalt beløb.
Sælgeren er oftest en kommune, og særligt Københavns Kommune har mange af den slags aftaler liggende i skuffen, og det skæpper hvert år lidt i kommunekassen.
Betydningen er, at man som ejer af en ejendom, når tidspunktet for hjemfaldspligt indtræder, skal levere ejendommen tilbage til kommunen for et beløb, der oftest er langt lavere end ejendommens værdi.
SE OGSÅ Drømmer du om at bygge dit eget hus?
Find lige det, der passer til dig på Boliga.dk - Byg Hus
Der er mulighed for at frikøbe ejendommen for hjemfaldspligt, og jo før det sker, des billigere er det at frikøbe.
Man kan oftest få et fast beløb fra kommunen, der så gælder et års tid, så man har mulighed for at vurdere, om man vil købe fri eller ej.
Det har været prøvet ved domstolene, om hjemfaldspligten er ugyldig, og retspraksis siger, at det ikke er tilfældet. Aftalen skal respekteres.
Mvh
Henrik Høpner
Må jeg købe et hus og udleje min andel?
?: Hej Henrik,
Jeg ejer en andelslejlighed, som jeg lejer ud. Jeg selv bor i en lejebolig. Må jeg godt købe et hus og samtidigt fortsætte udlejning af min andel?
Mvh
D
!: Hej D
Når man har en andelsbolig, er det foreningens vedtægter, der regulerer om der er ret til at fremleje boligen eller ej.
Det er derfor et individuelt forhold, du skal undersøge hos foreningen, da svaret kan være både ja og nej.
Det normale er, at man følger lejelovens regler, og i den situation, du beskriver her, vil du formentlig ikke umiddelbart få lov til at fremleje eller udleje i en længere periode. Det kræver imidlertid en gennemgang af vedtægterne for at give et konkret svar.
Mvh
Henrik Høpner
SE OGSÅ Drømmer du om at bygge dit eget hus?
Find lige det, der passer til dig på Boliga.dk - Byg Hus