30. mar. 2011

Begår vi lovbrud, når vi køber lejlighed?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og i Berlingske.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik.

Vi er et ægtepar i 60'erne, som ønsker at købe en lejlighed i en anden kommune – det må vi ikke pga. af bopælspligt (enkelte lejligheder er ikke omfattet af bopælspligt, men de er enten for dyre eller ligger ikke hensigtsmæssigt for vores ønske).

Vi ejer sammen en villa i nuværende kommune 50/50, ægtemanden ejer alene et sommerhus i samme kommune.

Hustruen køber en lejlighed på under 70 kvadratmeter til f.eks. 1,3 mill. i anden kommune og flytter folkeregisteradresse til denne lejlighed, men beholder sin ejerandel af den fælles villa.

Ægtemanden forbliver med folkeregisteradresse i nuværende kommune og beholder såvel villa med sin ejerandel som sommerhus.

Hustruen opfylder betingelsen om min. 181 overnatninger i den nyindkøbte lejlighed.

Ægteparret ønsker ikke at ændre status som ægtepar eller ændre i deres fælles økonomiske situation (der er ikke tale om nogen form for særeje).

Kommunen kan vel ikke nægte hustruen at købe lejligheden i og med. at hun flytter folkeregisteradresse og bliver skattepligtig i den nye kommune (med sygesikring, læge og diverse andre kommunale følger) eller ..?

Kan SKAT nægte at anerkende en sådan handel, og hvorledes er ægteparret stillet rent beregningsmæssigt i forhold til SKAT (to kommuner – ét ægtepar!)?

Begår min hustru lovbrud ved at købe en lejlighed på ovenstående vilkår – i givet fald hvad er risikoen og konsekvensen?

Årsagen til ønsket er at kunne komme tættere på børn og børnebørn, uden at skulle overnatte på luftmadrasser på gulvet og i fællesskab at nyde de kultur- og naturoplevelser, begge kommuner byder på.

De to kommuner er beliggende i hhv. Nordjylland og hovedstadsområdet.

Venlig hilsen Lars

!: Kære Lars.

De forskellige spørgsmål, I rejser, har alle mere eller mindre det samme udgangspunkt, nemlig hvorvidt man må eje to boliger eller ej.

Der er ikke noget til hinder for, at man ejer to boliger.

Det afgørende er, om boligerne bliver benyttet eller ej.

I den forbindelse har folkeregisteroplysningen ikke alene betydning.

Det afgørende er den faktisk benyttelse.

Hvis ikke man bruger boligen, har den kommune, hvori den ligger, mulighed for at kræve, at man enten benytter boligen eller udlejer den.

Hvis ikke man følger et sådant påbud, har kommunen mulighed for at anvise den til en lejer, som kommunen finder.

For en del år siden var en højtstående socialdemokratisk politiker, Ritt Bjerregaard, involveret i en sag, der ligner, og der var det afgørende ikke folkeregisteradressen, men den faktiske benyttelse af lejligheden.

Man skal betale skat der, hvor man er tilmeldt folkeregistret, og man skal være tilmeldt folkeregistret, der hvor man opholder sig.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik.

Er det tilladt at leje i en kommune og have en andelslejlighed i en anden kommune?

Bestyrelsen foreslår en ændring af vedtægterne, så det er tilladt at fremleje sin andelslejlighed ud samtidig med, at man er lejer i en boligforening i en anden kommune.

Hvad siger loven?

Mvh
Sanne


!: Kære Sanne.

Jeg tolker spørgsmålet som om, at du gerne vil vide, om man må udleje en andelsbolig eller ej.

Det må man gerne såfremt, foreningen tillader det.

Det vil sige, at det skal fremgå af vedtægterne, at det er i orden.

Det normale er, at andelsboligforeninger nødigt vil have, at man lejer andelsboliger ud, fordi der - måske med rette - er en frygt for, at lejerne ikke tager så aktvit del i foreningsarbejdet som andelshaverne.

De senere års problemer på boligmarkedet har imidlertid gjort det nødvendigt for flere og flere at udleje deres bolig i kortere eller længere tidsperioder.

Hvis du vælger at udleje, skal du være opmærksom på, at lejekontrakten bliver formuleret rigtigt, og at du ikke opkræver for høj en husleje.

Mange er gennem årene blevet skuffede over, at huslejenævnet har nedsat huslejen.

Man skal derfor tænke sig godt om, før man vælger at udleje sin bolig.

Men hvis foreningen siger ja, er der ikke noget ulovligt i det.

mvh
Henrik Høpner