16. apr. 2014

Bliver jeg stavnsbundet, hvis jeg forlænger lejekontrakten?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik Høpner

Jeg har udlejet mit hus ud i 17 måneder på en tidsbegrænset, uopsigelig lejekontrakt.

Kan jeg forlænge lejekontrakten med syv måneder til samme person? Jeg ved, jeg højst må udleje det i to år, altså 24 måneder.

Jeg har hørt, at man kan udleje i mere end to år på en tidsbegrænset lejekontrakt. Er det korrekt og i givet fald hvor længe ?

Eller er jeg stavnsbundet og kan ikke opsige min lejer? Jeg ønsker at sælge mit hus, når der bliver bedre tider for salg.

Venlig hilsen
I


!: Hej I

Når du udlejer dit hus tidsbegrænset, vil du i den situation, hvor du har indrømmet uopsigelighed i hele perioden, ikke kunne slippe af med lejeren, før perioden udløber.

Når du udlejer tidsbegrænset, er det vigtigt, at lejeren er klar over baggrunden for, at lejemålet er tidsbegrænset.

Din begrundelse med at ville sælge huset på et senere tidspunkt, når eller hvis der kommer bedre tider, kan efter omstændighederne godt accepteres som begrundelse for tidsbegrænsningen.

Jeg vil imidlertid råde dig til at overveje grundigt, hvorvidt det overhovedet er fornuftigt rent økonomisk at løbe risikoen ved udlejningen frem for at forsøge at få huset solgt allerede nu.

Det kræver en individuel rådgivning, og i den forbindelse vil det nok være en god idé at tale med dit pengeinstitut, også fordi du risikerer at få problemer med at komme af med lejeren, eller at lejeren ikke betaler.

Den af dig omtalte toårsregel gælder ikke. Et tidsbegrænset lejemål kan godt både være længere og kortere. Det afhænger af de individuelle forhold.

Er du for eksempel udsendt til udlandet på en treårig kontrakt, kan du godt udleje tidsbegrænset i tre år.

Det gælder kun, hvis der er tale om din egen ejendom, dvs. hus, rækkehus eller ejerlejlighed. Ved lejeboliger gælder andre regler.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har mit hus til salg og har lejet en lejlighed, da vi fik et godt tilbud. Det er henholdsvis i Dragør og Tårnby.

Hvor længe kan jeg have to boliger, før der bliver vrøvl med bopælspligt ?

Med venlig hilsen
A


!: Hej A

Udgangspunktet er, at boliger ikke må være ledige i mere end seks uger.

Det gælder dog ikke, hvis du aktivt forsøger at sælge din bolig. Her vil der være tale om en skønsmæssig vurdering af, hvorvidt salgsbestræbelserne er reelle eller ej.

I din situation, hvor du jo meget gerne vil sælge, ser jeg ikke nogen problemer.

Du skal være opmærksom på, at du ikke kommer til at betale ejendomsværdiskat på den bolig, du sælger, nu hvor du er fraflyttet til en lejebolig.

Mvh
Henrik Høpner