29. feb. 2012

Hvor længe skal jeg vente med at sælge?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå fra et par uger til en måned, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Efter min søsters samlevers død har hun fået mulighed for at købe det sommerhus, han har ejet, til vurderingsprisen.

Det er sandsynligvis en meget fordelagtig pris i forhold til en senere salgspris. Men hvor længe skal hun eje huset, inden hun kan/må sælge det videre?

Venlig hilsen
K


!: Kære K.

Udgangspunktet er, at man kan sælge sommerhuset med fortjeneste uden at betale skat, såfremt man har benyttet det.

Imidlertid kan det ikke afvises, at skat vil anfægte en overdragelse, der sker  i første omgang til din søster, og vil angive, at der er et gavemoment ifm. overdragelsen.

En sådan gave vil være skattepligtig.

Hvis man skal være sikker i sin sag, bør man i det mindste benytte sommerhuset i et vist stykke tid eller alternativt anomode om en bindende forhåndsbesked fra Skattevæsnet, før man går i gang med salget.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner.

Mine forældre købte et sommerhus for syv år siden.

De købte sommerhuset som værende 140 kvadratmeter. Det stod i BBR, salgsopstillingen, slutseddelen mm. 

Nu har de syv år efter besluttet at sælge sommerhuset, og til deres store overraskelse siger den nye ejendomsmægler, at sommerhuset efter hendes beregning kun er 107 kvadratmeter.

Huset er i to etager, og den nye ejendomsmægler siger, at der blandt andet ikke er taget højde for at fratrække nogle kvadratmetre på overetagen, som særligt skulle fratrækkes pga., at det er 1. sal. i et fritidshus.

Hvis det viser sig, at ovenstående er korrekt,  kan mine forældre så kræve nogen form for erstatning af den tidligere ejendomsmægler, der solgte dem ejendommen, eller hos tidligere ejer?

Med venlig hilsen
N


!: Kære N.

Det er ikke usædvanligt, at der opstår tvivl om areal-differencer.

De offentlige registreringer kan man ikke nødvendigvis stole på, da f.eks. BBR-registret ofte er baseret på ejerens egne oplysninger.

Derudover er der flere forskellige uautoriserede opmålingsformer, og det er derfor ikke altid sikkert, at opmålingen er sket i overensstemmelse med den såkaldte arealbekendtgørelse.

Dine forældre har benyttet sommerhuset i syv år og har ret beset haft mulighed for at kontrollere oplysningerne, hvis de var i tvivl om rigtigheden.

Udover princippet om at man køber det man ser, vil et evt. krav formodentlig også være forældet både i forhold til sælger og ejendomsmægler.

Mvh
Henrik Høpner