24. okt. 2012

Hvordan bliver mine forældre beskattet mindst muligt?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Mine forældre ejer den lejlighed, jeg bor i og gerne vil købe.

De har tilbage i 1999 købt den for ca. 700.000 kr. og har i 2005 købt den hjemfaldspligt, der var på lejligheden, for ca. 300.000 kr..

De har totalt set belånt lejligheden for ca. 1,16 mio kr., men hvad skal de sætte salgsprisen til over for mig, så deres lån går i nul, og de bliver beskattet mindst muligt?

Og i og med, at de har købt lejligeheden for så mange år siden, bliver lejlighedens værdi vel opskrevet med tiden eller...?

Selve ejendomsvurderingen ligger på 1,05 mio kr., så de kan sætte salgsprisen til 15 pct. under denne, men så går det ikke op med deres lån.

På Skats hjemmeside står der ikke så meget om salg mht. forældrekøb med hjemfaldspligt, så jeg håber, at du kan hjælpe.

Med venlig hilsen

K

!: Hej K

Du har ganske ret i, at dine forældre har mulighed for - uden at det udløser gaveafgift  - at sælge ejendommen til dig til den offentlige vurdering minus 15 procent.

Det er en ret og ikke nogen pligt, dine forældre har.

Hvis salgsprisen sættes til restgælden, som du selv har opgivet til at være 1,16 mio. kr., indgår dette beløb i en evt. avanceberegning.

Når man skal opgøre den skattepligtige avance, tager man udgangspunkt i købesummen, men i denne situation kan man også tillægge frikøbsværdien af hjemfaldspligten, ligesom man også kan tillægge et årligt beløb til opskrivning af værdien.

Beløbet skal I få endeligt beregnet af en revisor eller få hjælp ved henvendelse hos Skat.

De udgifter, der har været ved købet, kan også tillægges, så uden at jeg vil lægge hovedet på blokken, tror jeg godt, at man kan sætte købesummen til restgælden, uden at dine forældre bliver beskattet af avancen.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

I forbindelse med reparation af bad kan vi konstatere, at der ikke som oplyst i byggetilladelse fra 1967 er monteret dampspærre i loftet i badeværelset.

Derudover mangler der at blive etableret en automatisk udsugning fra badeværelset, ligeledes angivet i byggetilladelsen.

Hvordan skal man forholde sig, når noget ikke er udført som det burde jævnfør datidens krav ?

Kan en ejerskifteforsikring dække, eller hvordan står man ?

Mvh
B


!: Hej B

Jeg lægger til grund, at badeværelset har fungeret upåklageligt siden 1967, ellers ville det givetvis være blevet opdaget langt tidligere.

Jeg er ikke bekendt med, om der var krav om udsugning på badeværelser i 1967, eller om kravet først er kommet til senere.

Da du ikke beskriver, at der er nogen skade og formodentlig heller ikke nogen risiko for umiddelbar skade, vil du næppe få medhold i, at ejerskifteforsikringen kan dække udbedringsomkostningerne.

Er der imidlertid tale om skade eller risiko for umiddelbar skade, bør du kontakte forsikringsselskabet og anmelde skaden.

Mvh
Henrik Høpner

Fik du læst:

Nye tal: Købere får stadig pæne rabatter

Nyt Boliga-produkt: Få tjek på andelsforeningens økonomi  - inden du køber

Omstridt erhvervsmands villa ryger på tvang

Ace of Base-bagmand vil have 20 mio. for lejlighed

Ugens bolig: Bombesikkert sommerhus

Jurahjørnet: Hvordan bliver mine forældre beskattet mindst muligt?