18. jul. 2012

Hvordan får vi fjernet edderkoppespind med legende børn?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg er ved at hjælpe en ven med at finde en ny lejlighed at bo i.

Dette skyldes, at man bliver dårlig af at være i hans lejlighed for længe ad gangen.

Badeværelset var helt nyt, da han flyttede ind, men det er bygget forkert, så fugten kan ikke komme ud.

Dette har resulteret i, at der vokser tydelige svampe derinde ( hvilket også har bredt sig til entreen), og vi har også prøvet at tage en skimmeltest, som slog meget ud.

Min ven har gentagne gange over en længere periode forsøgt at kontakte sin udlejer, som aldrig vender tilbage.

Mit spørgsmål er så følgende: Er min ven forpligtet til at overholde opsigelsesperioden af lejligheden, når man bliver syg af at være i den?

Mvh.

R

!: Hej R

Udlejeren skal altid sørge for, at det lejede er i funktionsdygtig stand.

Når situationen er, som du beskriver den, er der næppe meget tvivl om, at udlejer ikke lever op til de forpligtelser.

Din ven kan derfor meddele udlejer, at han straks skal sørge for, at lejligheden bliver gjort beboelig.

Det kaldes et "påkrav".

Efterkommer udlejeren ikke dette, hvad der desværre er noget, der tyder på han ikke gør, kan man vælge at ophæve lejemålet, altså meddele udlejer, at man ikke længere ønsker at være lejer, aflevere nøglerne og kræve at få depositum mv. retur.

Du løber selvfølgelig standpunktsrisikoen for, at du har ret, og derfor vil jeg anbefale, at du overvejer i første omgang at kontakte huslejenævnet, der måske kan foretage besigtigelse, da du ellers nok også vil have vanskeligheder med at få depositum mv. tilbage fra udlejer.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi er i weekenden blevet naboer til et 7-8 meter højt edderkoppespind.

Når jeg skriver, at det står i min nabos have, så mener jeg Odense Kommune, som ejer legepladsen, som ligger lige op til vores grund.

Det er en stor legeplads med boldbane, gynger, rutschebane mv., og det er dejligt at høre barnelatter fra stedet, og det har aldrig generet os.

Nu har man sat det omtalte tårn op.

Den yderste pløk er ca. 10 - 15 meter fra skel. Toppen er vel 30 meter fra skel.

Vores eneste terrasse fra stuen vender lige ud mod det hjørne af legepladsen, og når vi står op på terrassen, er halvdelen af spindet synligt. Når vi sidder og spiser ca. en trediedel.

Det er utroligt grænseoverskridende, når der står tre-fire 10-12 års-børn og kigger - ikke på træerne og landskabet, men ned på os!

Er der noget, vi kan gøre -ud over at plante hjørnet til med store træer, som så vil taget eftemiddagens sol på terrassen?

Venlig hilsen

U

!: Hej U.

Uanset om det er en privat eller kommunen, der har placeret bygningsbestanddele eller lignende, skal krav til afstand, nabogener mv. naturligvis overholdes.

Klagemyndigheden i sagen er som udgangspunkt kommunen.

Hvorvidt kommunen har placeret det bevidst, eller om der er tale om en tanketorsk, ved vi ikke, men i første omgang skal I kontakte naboen,dvs. kommunen, og gøre dem opmærksom på problemet.

Viser det sig, at kommunen fastholder placeringen, må I overveje at rejse sagen - evt. ved at udnytte andre enten politiske kontakter eller søge at rejse en debat eller ultimativt gå i tilsynsrådet, der har tilsynsforpligtelsen med kommunens dispositioner.

Mvh
Henrik Høpner