30. maj 2012

Hvordan undgår jeg evighedslejere?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik.

Jeg købte for en del år tilbage en ejerlejlighed på Østerbro, som min søn boede i, da han studerede.

Siden har den været lejet ud til fremmede – først i ca. 1 år til en mand, som er rejst igen, og for halvandet år siden til et par.

I lejekontrakten er lejemålet tidsbegrænset til to år, men de unge mennesker vil gerne forlænge lejemålet når toårs-perioden udløber.

Det er jeg egentlig meget interesseret i, de passer godt på lejligheden, betaler til tiden og tiderne er ikke til at sælge lige nu.

Kan vi forlænge lejemålet, så det stadig er tidsbegrænset ? Eller skal de (proforma) flytte ud en måned og så flytte tilbage ?

Hvordan gør jeg det, så de ikke vinder hævd på uopsigelighed eller andre ting ?

Desværre står de begge på kontrakten, så vi kan ikke bare tage to år mere i den andens navn. For dem betød det nemlig, at den ene kunne flytte uden at den anden manglede tag over hovedet.

Mvh
T


!: Hej T.

Når noget er proforma, er det jo netop ikke, hvad det giver sig ud for at være.

Det er på ingen måde anbefalelsesværdigt at rode sig ud i den slags forregninger.

Uanset om der er tale om fornuftige lejere eller ej, er der ikke nogen, der har forståelse for eller sympati med en udlejer, der forsøger at omgå tingene ved proforma.

Det er positivt, at du vil forsøge at gøre det bedst muligt, men du vil ikke lovligt kunne komme udenom lejelovens almindelige regler.

Allerede i dag har du risikoen for, at en lejer vil komme og påstå, at tidsbegrænsningen skal tilsidesættes.

Man vil altid foretage en samlet vurdering af parternes forhold og på trods af de krisetider, der er på nuværende tidspunkt for udlejning og salg, skal du ikke forvente den store forståelse, hvis det ender i retten.

Du bør, når du har nogle gode og fornuftige lejere, der betaler til tiden, skrive en aftale med dem om, hvorledes I gør for fremtiden og så håbe på, at de vil vedstå deres ord om, at lejemålet er tidsbegrænset.

Det tror jeg, du får det bedste resultat ud af.

Alternativt skal du vælge at tage tabet på nuværende tidspunkt og sætte lejligheden til salg, når du flytter.

Der er trods alt ingen der ved, om den kan blive solgt bedre på et senere tidspunkt.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg bor i en ejendom, hvor vi er tre ejere.

De to har fremlagt, at de vil installere videoovervågning ved vores hoveddør og bagdør.

Jeg er ikke interesseret i dette og har stemt i mod, men da de har flertallet med sig, mener de, at de har ret til at installere denne videoovervågning.

Det kommer til at koste nogle tusinde kroner at få installeret, samtidig med at det på månedsbasis også kommer til at koste 200-300 kr.

Det, der dog generer mig mest, er, at de får adgang til, hvornår jeg kommer/går, hvem jeg kommer med etc.

Har de på den baggrund mulighed for at overtrumfe min modstand, da jeg jo ikke mener, det på den måde har noget med ejendommen at gøre?

Mvh
C


!: Kære C.

Uden at tage stilling til, hvorvidt videovervågningen lovligt kan etableres på stedet eller ej, er realiteten den, at omkostningerne både til etableringen og driften er af en sådan karakter, at det må kunne betegnes som en sædvanlig driftsudgift.

Derfor er du formodentlig forpligtet til at betale - uanset din modstand.

Der er nogle komplicerede regler om videoovervågning i det offentlige rum, herunder også om, hvor lang tid man må lagre oplysningerne, og man skal selvfølgelig sikre, at de regler overholdes ifm. driften af anlægget.

Mvh
Henrik Høpner