21. sep. 2011
Jeg lever i et inferno af støj - kan kommunen lave en villavej til en omfartsvej?
Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og publiceres også i Berlingske.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Vi er to voksne mennesker med hver sin ejerbolig på Østerbro i København. Den ene lejlighed har beboelse + liberalt erhverv, men vi har fundet sammen og har fælles bopæl i den største lejlighed, dog uden at være gift.
Vi påtænker følgende:
At fremleje den mindste lejlighed (den almindelige), da vi pt. ikke ønsker at sælge.
Men : Vi har tænkt på en anden mulighed, der handler om at bruge den mindste lejlighed til liberalt erhverv 100 pct. (den vil være perfekt) i stedet for, at vi nu har både beboelse og liberalt erhverv i den anden lejlighed.
Der er blevet for lidt plads i den største lejlighed til det alt sammen, efter at vi er flyttet sammen.
Det handler om, at vi jo er 2 voksne + erhverv, der har behov for samme kvadratmetre - og det ville være meget praktsik, hvis vi måtte benytte lejlighederne efter denne model.
Teknisk set vil den mindste lejlighed kunne udlejes til virksomheden.
Hvad sker der hvis vi gifter os?
Det synes uretfærdigt at vi må blive nødt til at have mindre plads i alt, bare fordi vi er blevet glade for hinanden. "erhvervet" bliver jo nærmest fortrængt.
Mange hilsner og tak for svar fra Lene
!: Hej Lene
Det er meget vanskeligt at få tilladelse til at omdanne en bolig til erhverv.
Udgangspunktet er, at der mangler boliger i Københavns-området, og at kommunen derfor som regel vil nægte det.
Hvis I vælger at flytte til samme folkeregisteradresse, vil kommunen konstatere, at boligen står tom og har derefter mulighed for at kræve, at I skal udleje den - med mindre der er tale om en midlertidig situation, eksempelvis fordi I er ved at sælge lejligheden.
Der kan selvfølgelig være konkrete forhold, der gør, at I kan kan få tilladelse, men jeg anbefaler, at I søger egen individuel rådgivning om dette.
Hvis I vælger at blive gift, vil man som udgangspunkt nok formode, at I skal have samme folkeregisteradresse.
mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Jeg købte for et år siden et hus i et villakvarter i Kalundborg.
Samme måned som jeg underskrev købsaftalen, fik kommunen lavet en rapport, der anbefaler større trafikomlægninger i midtbyen, hvilket vil få den konsekvens, at trafikken på vores vej vil øges med 50 pct.
Havde jeg set denne rapport, havde jeg selvsagt haft større betænkeligheder ved at købe huset, men den har sandsynligvis ikke været offentliggjort på daværende tidspunkt, da jeg meget grundigt gennemsøgte kommunens hjemmeside for lokalplaner og lign.
Der har ikke været nogen høringer, men det lader til, at kommunen blot er gået i gang, da der er blevet sat nye skilte op og trafikmængden, såvidt jeg kan vurdere, allerede er steget.
Der kører flere store lastvognstog og traktorer igennem i timen - også uden for normal arbejdstid.
Derudover er vejen meget plaget af motorbøller, der ikke kan holde sig under de 50 km/t og kører uden lydpotte.
Det larmer ofte så meget, at man en lørdag eftermiddag ikke kan føre en samtale i min baghave.
Så alt i alt er ejendommen blevet langt mindre attraktiv, end da jeg skrev under for et år siden, uden at jeg er blevet hørt eller informeret.
Jeg lever nu i et inferno af støj, men vil heller ikke kunne sælge uden et væsenligt tab (udover det som krisen generelt har påført os alle).
Har kommunen slet ingen forpligtigelser i sådan en sag, eller kan de uden videre lave en villavej til "omfartsvej"?
Der er jo en landsdækkende målsætning om, at trafikstøj i boligområder skal reduceres, forebygges og medtages i trafikplanlægningen, men trafikstøjen er ikke nævnt med et ord i ovenstående rapport.
Mvh Nikolaj
!: Hej Nikolaj.
Det er kommunens opgave at sikre, at der overordnet er en fornuftig planlægning af trafikken.
Hvis der skal ske anlæggelse af nye veje eller udvidelse af eksisterende, kan der nogle gange være krav om, at der skal ske en høring af naboerne.
Umiddelbart vil den omlægning, som du beskriver, hvor man benytter de eksisterende veje, næppe være opmfattet af et krav om en egentlig høringsproces, i hvert fald ikke så længe, kommunen overholder målsætningen om at tilgodese almenvellets interesser.
Jeg vil anbefale dig, at du evt. søger aktindsigt hos kommunen for at undersøge, om der er indikationer af, at reglerne måske ikke er overholdt.
Alternativt kunne du evt. prøve at få en drøftelse med politikerne i teknisk udvalg for at undersøge, om der evt. kan søges at afhjælpe støjgenerne, evt. ved ændring af asfalteringen til støjfri asfalt.
I den forbindelse vil det nok også være en god idé, at du går sammen med dine naboer eller grundejerforeningen, så I er flere om at rejse kravet.
mvh
Henrik Høpner