28. sep. 2011

Jeg må ikke fælde min hæk for naboen



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og publiceres også i Berlingske.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik.

Jeg har købt en udstykning i et ældre kvarter.

Grunden, som jeg har købt, er en kotelet-grund, hvor der er en indkørsel på cirka 25 meter, som følger skel til nabogrunden.

Og det er her, at problemet opstår, for inde på min grund (min kommende indkørsel) står der en hæk, som er stor og bred, hvilket gør at jeg bliver nødt til at fælde hækken for at kunne komme ind til selve huset med en bil.

Nu er det sådan, at min kommende nabo har stor glæde af denne hæk, og jeg har derfor fået et brev fra deres advokat om,  at de ikke vil have, at jeg fælder den hæk ,og de faktisk kræver hævd over hækken, fordi de har været vant til den, og de mener, at den har stået der i de sidste 40 år.

De har selv boet i huset i ca. 10 år. Deres hus, og det hus som har udstykket min grund, er cirka 30 år gamle.

Jeg har tilbudt mine kommende naboer, at jeg bliver nødt til at fælde hækken for at få en indkørsel, men vil gerne selv betale for et pileflethegn med nogle slyngplanter, eller at vi kunne grave en rende og så sammen prøve at flytte den store hæk ind på deres side af skellet.

Begge foreslag er blevet bestemt afvist af deres advokat og dem.

Hvad gør jeg nu? Kan det være rigtig, at jeg bliver nødt til at gå ned til min grund p.g.a. deres glæde over en hæk, som står inde på min side af skel?

Lige nu står byggeriet stille, da jeg lige overvejer, hvordan jeg griber den an uden at træde folk for meget over tæerne.

Så håber at høre fra dig hurtigst muligt.

mvh
J


!: Hej J.

Den allerbedste løsning er, at I finder ud af det i fællesskab. Det vil være en trist start på et godt naboskab at være uvenner.

Men når det er sagt, har du selvfølgelig ret til og krav på at køre på din egen grund og din indkørsel.

Jeg går ud fra, at en landinspektør har afsat skellet, så der ikke er tvivl om, hvor det står.

De planter, der står på din egen grund, har du som udgangspunkt ret til at fjerne.

Hvis de er en del af en hæk, vil der reelt være tale om en besnæring, men det skal afklares, hvorvidt der er tale om fælles hæk eller eget hegn.

Det kræver formodentlig, at hegnssynet kommer på besøg og afsiger en kendelse.

Du kan kontakte hegnssynet via kommunen, men da det kan få afgørende betydning for dig og også for dit hus'  fremtidige salgsværdi, bør du i denne sag overveje at kontakte din egen advokat, nu hvor naboen har gjort det samme. 

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Jeg lejer en villa af en privat udlejer. Jeg har opsagt lejemålet og sørger selv for korrekt istandsættelse inden fraflytning.

Ifølge lejekontrakten skal der udarbejdes en fraflytningsrapport, men jeg kan ikke få udlejer til at bekræfte, at han møder op på fraflytningsdagen, så vi kan gennemgå lejemålet, aflevere nøglerne osv.

Hvad gør jeg, hvis udlejer ikke møder op til  flyttesynet?

Jeg kan sende nøglerne anbefalet til udlejer, men jeg har efterfølgende intet bevis og underskrift på at lejemålet er afleveret i den stand det skal være, og udlejer har efterfølgende adgang til lejemålet og kan opfinde diverse skader som jeg skal betale for.

Min erfaring med ham tyder på, at han kan finde på sådan noget for at score mit depositum.

Jeg har umiddelbart 19.500kr. til gode, som jeg har betalt i depositum.

På forhånd mange tak for svar.

Mvh
Anne


!: Hej Anne.

Når du er i tvivl om, hvorvidt udlejer vil opføre sig korrekt, vil jeg anbefale, at du sørger for at tage en masse fotografier af lejemålet.

Den dag du flytter, skal du aflevere nøglerne til udlejer og sørge for at få en kvittering for modtagelse.

Samtidig skal du oplyse udlejer om din nye adresse.

Derefter har udlejer 14 dage til at rejse krav, herunder også at sørge for at give dig besked om, hvilke mangler der er ved lejemålet.

Oversidder han den frist, har han mistet kravet på, at du skal istandsætte lejemålet.

Du kan selv bede udlejer om at komme og besigtige lejemålet, før du flytter, så du evt. kan være klar over, hvad han ønsker skal udføres.

Opstår der tvivl om, hvordan lejemålet skal afleveres, vil det være huslejenævnet, der i første omgang besigtiger lejemålet, men det kræver, at en af parterne går videre med sagen.

Med mindre lejemålet var nyt eller nyistandsat ved indflytningen, kan udlejer ikke kræve, at det skal være nyistandsat, men alene kræve, at det afleveres i samme stand som ved indflytningen, bortset fra slid og ælde.

mvh
Henrik Høpner