05. sep. 2012

Køberen af min lejlighed er død. Hvad gør jeg?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har solgt min andelslejlighed gennem en ejendomsmægler.

Køber har den 1/7 2012 underskrevet en købsaftale fra mægler, men ikke købs/overdragelsesaftale fra andelsboligforeningen.

Køber er i mellemtiden kommet på hospitalet og er afgået ved døden.

Min ejendomsmægler siger, at købsaftalen fra dem er gældende, og administrationen af andelsboligforeningen siger, at de godt kan overdrage lejligheden til køber, selv om køber ikke har underskrevet købs/overdragelsesaftale fra andelsboligforeningen.

Mit spørgsmål er: Hvilken købsaftale er gældende, den fra mægler eller den fra andelsboligsforeningen, og  skal jeg kræve en form for skriftlig garanti på, at lejligheden er solgt, eller kan jeg trygt stole på ejendomsmægler og administrationen?

Med venlig hilsen
A


!: Kære A

Helt almindelige aftaleregler gælder også i denne situation.

Du har solgt din lejlighed med købsaftalen, og selve overdragelsesaftalen med andelsboligforeningen er herefter mere en formalitet, der skal sørge for, at overdragelsen bliver registreret.

Det svarer i princippet til, at du får etableret en form for skøde på salget.

Du skal sørge for at give besked til arvingerne efter den nu afdøde køber for, at den pågældende har købt din lejlighed, og at du kræver handlen gennemført.

Det kaldes teknisk set at "anmelde sit krav" i dødsboet.

Hvis ikke du kender arvingerne eller den advokat, der behandler dødsboet, kan du anmelde kravet til skifteretten på det sted, hvor afdøde boede.

Det er vigtigt, at det sker hurtigt, så alle er klar over, at handlen er sket.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har en ejendom/villa som består af et hovedhus og et lille baghus.

Der er en fælles fjernvarmemåler i hovedhuset.

Er det ulovligt at fordele varmeudgiften i forhold til de kvadratmeter, som husene består af?

Jeg har læst materiale, som siger, at det er ok, men er også stødt på materiale, som siger: "i 1999 skal alle have individuelle målere".

På forhånd tak
M


!: Hej M

På baggrund af din beskrivelse af forholdene er det min vurdering, at der ikke er krav om individuelle varmemålere, og udgiften kan således fordeles efter kvadratmetrene.

Mvh
Henrik Høpner