04. jan. 2012
Kan ejerforeningen tvinge mig til at betale?
Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag og publiceres også i Berlingske.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå et par uger eller tre, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik.
Må sælger dække købers eventuelle gæld i tidligere bolig?
Hvis en potentiel køber af et hus har en gæld på f.eks. 300.000 kr. fra tab i f.eks. en ejerlejlighed, må sælgeren af huset så dække det tab, så køberen kan betale en højere pris for huset?
Hensigten skulle være, at huskøberen slipper for at betale et dyrt banklån af de 300.000 kr. og i stedet er i stand til at låne f.eks. 350.000-400.000 kr. mere i et længerevarende realkreditlån.
På den måde kan sælgeren opnå et højere bud for sit hus, køberen kan byde mere - men er det lovligt og/eller skal der svares skat af de 300.000 kr.?
VH
J
!: Hej J.
For såvidt angår det skattemæssige, vil der som udgangspunkt næppe være tale om et skattepligtigt forhold, såfremt der er tale om en handel mellem uafhængige parter.
Det er dog en konstruktion, som jeg vil anbefale, man får skattevæsnet til at se på.
Man kan få en såkaldt bindende forhåndsbesked, og det vil jeg anbefale i denne situation.
Det er derimod nok mere tvivlsomt, om kreditforeningen vil give et lån i ejendommen, henset til, at der måske kan være tale om en overbelåningssituation.
Kreditforeningen må maksimalt give lån på 80 procent af den værdi, kreditforeningen sætter ejendommen til.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik.
Vi ejer tre ejerlejligheder ud af 300 i ejerforeningen.
Kan ejerforeningen ved to generalforsamlinger tvinge alle ejere til at indbetale 300 kr. om måneden i op til 30 år med den begrundelse, at taget til den tid måske skal skiftes?
Jeg vil gerne indbetale det nødvendige beløb nu på en bunden konto i mit eget navn, således at beløbet i løbet af 30 år bliver til de ønskede 60.000 kr.
Det er min opfattelse, at ejeren af en lejlighed selv er ansvarlig for den udgift, der pålægges ham i forbindelse med vedligeholdelse af ejendommen.
Mvh
P.
!: Hej P.
Udgangspunkter er, at de fælles udgifter skal fordeles efter fordelingstal mellem ejerne.
En ejerforeningen skal også sørge for, at der er tilstrækkeligt med kapital til at kunne vedligeholde ejendommen forsvarligt.
Det er derfor fornuftigt at spare op til fremtidig vedligeholdelse, omend jeg synes, at det lyder til at være en endog meget langsigtet strategi.
I nogle ejerforeninger har man mulighed for efter vedtægterne at oprette en såkaldt grundfond, der skal tage sig af den slags store fremtidige udgifter.
Der er derfor ikke noget, der forbyder at generalforsamlingen vedtager forslaget, men det er ikke nødvendigvis den mest hensigtsmæssige løsning.
Salgsprisen på lejlighederne vil ikke nødvendigvis afspejle den opsparing, der ligger i ejerforeningen, og dermed vil prisen på lejligheden ikke stige med det opsparede beløb.
Mvh
Henrik Høpner