30. jan. 2013
Kan jeg sælge min lejlighed, uden at det betragtes som spekulation?
Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.
Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.
Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.
På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.
------------------------------------------------------
?: Kære Henrik
Jeg har købt en lejlighed af mine forældre, men hvornår kan jeg sætte den til salg igen, uden at det bliver betragtet som ejendsomsspekulation?
Hvordan er Skats regler på dette område?
Jeg har boet i lejligheden siden marts 2012 og har overtaget lejligheden d. 15 januar 2013.
Med venlig hilsen
K
!: Kære K
Reglerne er ganske enkle.
Så længe du har benyttet lejligheden som en bolig, mens du ejer den, kan du sælge uden at skulle betale ejendomsavanceskat.
Du har derfor mulighed for allerede nu at sætte lejligheden til salg, og din eventuelle gevinst vil ikke være skattepligtig.
Afgørende er, at du har boet der efter du købte den.
Når man skal vurdere, om du har boet der, er det ikke nok, at du alene har folkeregisteradresse, men du skal fysisk skulle have haft ophold i lejligheden.
Mvh
Henrik Høpner
------------------------------------------------------
?: Hej Henrik
Vi er udlandsdanskere og påtænker at købe en ejerlejlighed, som vi så vil udleje i en årrække og derefter selv bebo (om 10-15 år).
Vi tænkte på at anvende lejelovens opsigelsesfrist på 12 mdr. og opsige lejemålet, når den tid kommer, men det kan jo kun lade sig gøre, hvis vi selv har beboet lejligheden først - såvidt vi forstår.
Mine spørgsmål er: Hvor længe skal vi have folkeregisteradresse på lejligheden og være i den, før vi kan betragtes som havende beboet den?
Vi vil også gerne vide, om lejelovens 12 mdrs. opsigelsesfrist også gælder, hvis lejerne har beboet lejligheden i mere end én 2 års-periode?
På forhånd tak for hjælpen!
U
!: Hej U
Hvis du som udlandsdansker vælger at købe helårsbeboelse i Danmark, skal du være meget opmærksom på de skatteregler, der gælder på området.
Da jeg ikke kender jeres situation, kan jeg alene henvise jer til at søge individuel rådgivning om det.
Når I skal bebo lejligheden selv, risikerer I, at jeres eventuelle skattemæssige status som udlandsdanskere falder væk.
Det er ikke nok, at man blot på papiret har boet i en lejlighed. Der skal man rent faktisk have haft bopæl.
Det er svært at sige noget konkret om, hvor lang tid, man skal have boet der, men mindre end et halvt år er næppe tilstrækkeligt.
Med hensyn til spørgsmålet om opsigelse efter lejelovens regler, skal en sådan opsigelse være velbegrundet og rimelig i forhold til begge parters situation.
Et afgørende element vil ofte være muligheden for lejer for at finde anden bopæl, der svarer til den, vedkommende skal fraflytte.
Vælger I at gennemføre tingene, vil det være en god idé at sørge for at gøre lejer skriftligt opmærksom på, hvilke planer I har.
Det bør stå i lejekontrakten.
På den måde sikrer man, at det ikke kommer som en overraskelse for lejer, når opsigelsen kommer.
Helt overordnet bør I nok overveje, hvorvidt det er risikoen og besværet værd, medmindre I har en helt klokkeklar plan for fremtiden, også om 10-15 år.
Mvh
Henrik Høpner
Fik du læst:
Ugens bolig: Flagstang ædt af blå himmel
Peter Linck afværger tvangsauktion i 11. time
Møre boligsælgere giver store nedslag i prisen
A.P. Møller-arving sætter luksusejendom til salg
Se listen: Nye boliger den seneste uge