01. okt. 2014

Lejeren vil ikke flytte ud af det hus, vi har købt. Hvad gør vi?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi står i en situation, hvor vi har købt et hus, hvori der bor en lejer.

Den gamle udlejer er død, og derfor blev huset sat til salg med lejeren i.

Lejekontrakten er tidsbestemt, og da vi købte huset, var lejeren helt indforstået med, at hun skulle fraflytte senest den 31. juli 2016. Det er den oprindelige lejekontrakt.

Jeg har netop snakket med hende, og nu mener hun helt bestemt, at hun kan bebo huset for tid og evighed.

Hun nægter at flytte og siger, at så længe hun betaler sin husleje, så kan vi ikke smide hende ud.

Jeg besøgte retshjælpen i Aarhus og fik bekræftet, at lejekontrakten er fuldt gyldig. Men hvad er vores muligheder for at få lejeren ud, hvis hun nægter at flytte?

Vi har købt huset for selv at flytte ind i det.

Håber du kan hjælpe!

Med venlig hilsen
J


!: Hej J

Når I som ejere af ejendommen selv ønsker at benytte det lejede, har I særdeles gode muligheder for at forpligte lejeren til at flytte.

Dels har I en kontrakt, der er tidsbestemt, hvilket i sig selv er et forhold, som lejeren som udgangspunkt skal overholde. Dels har I med lejelovens bestemmelser i hånden i øvrigt mulighed for at opsige lejeren.

Når lejeren allerede på nuværende tidspunkt anfægter jeres ret til at få frigjort lejemålet til jer selv i 2016, vil jeg anbefale, at I går til advokat og indleder en retssag, fordi en sådan retssag kan tage ganske lang tid, og hvis I venter til umiddelbart før lejeren skal være fraflyttet, risikerer I at skulle vente i den tid, der går indtil en retssag er afsluttet.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik

I ejendomsavancebeskatningsloven står der:

"Fortjeneste ved afståelse af en- og tofamilieshuse og ejerlejligheder skal ikke medregnes, hvis huset eller lejligheden har tjent til bolig for ejeren eller dennes husstand [...]".

Der står "ejeren" -- i ental.

I dine tidligere svar om emnet omtales "ejeren" i ental.

Hvad er situationen, hvis der er flere ejere, f.eks. et ægtepar?  Skal de hver have boet i lejligheden i en periode for at en eventuel avance er skattefri?

Hvis ja, skal de have boet i lejligheden samtidigt?

På forhånd tak og med venlig hilsen.
F


!: Kære F

Den sproglige “forvirring” er forståelig, men det er uden betydning, om der er en eller flere ejere. Sagt på en anden måde: Har man jo været ejer af en del af en ejendom, og som ægtefæller er det meget ofte 50 procent til hver.

Der er ikke noget krav om, at man som ejer - eller ægtefæller - skal have boet i huset samtidigt, selvom det jo nok er det normale.

Hvis den ene fraflytter den tidligere fælles bolig f.eks. i forbindelse med skilsmisse, vil man fortsat være skattefri af avancen, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt.

Mvh
Henrik Høpner