15. aug. 2012

Må min bror overtage min lejlighed?



Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk, og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik Høpner

Min bror har haft sin C/O-adresse hos mig i ca. to år.

Jeg skal snart købe bolig ( jeg bor til til leje hos KAB ), og jeg vil høre, om min bror kan overtage lejligheden, da han står og mangler et sted at bo?

Venlig hilsen

M.

!: Hej M

Lejelovgivningen er noget uklar på dette punkt.

Problemet er, at man under nogen omstændigheder har mulighed for at overtage lejeboligen, hvis man har haft såkaldt "fælles husstand".

Udgangspunktet er, at reglen skal beskytte egentlige samlivsforhold, hvor det måske er tilfældigt, hvem der har stået på lejekontrakten.

Men der er set eksempler på, at familiemedlemmer har mulighed for at overtage lejemålet.

Afgørende vil nok være, om der har været tale om fælles husholdning og i et vist omfang også, hvordan man har indrettet rent fysisk i lejligheden.

Altså om begge parter har haft adgang til alle rum, hvilket indikerer en fælles husstand, eller om der blot har været tale om et enkelt værelse, man har lejet.

Jeg vil foreslå, at du kontakter udlejer med anmodning om, at din bror i første omgang bliver tilføjet lejekontrakten, hvorefter I må se, hvad reaktionen bliver.

Mvh.

Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi er et par (ugift), som planlægger at købe sommerhus sammen med mine forældre i et 50/50 forhold.

Vi er nysgerrige på, om der er en konstruktion som er bedre end andre eller snarere, hvordan vi bør konstruere ejerforholdet og lån.

Er det f.eks bedst at lade et par stå for hele lånet, deles om udgifterne og få lavet et dokument, der påpeger ejerforholdet?

Eller?

På forhånd tak!

Mvh

T.

!: Kære T.

Det er vanskeligt at give et præcist bud på, hvad der er den optimale løsning konkret for jer.

Der er flere forskellige forhold, der spiller ind.

I det indbyrdes forhold skal man sikre, at der er enighed om, hvorledes forholdene skal reguleres, både økonomisk og også rent praktisk med hensyn til vedligeholdelse, benyttelse mv. af sommerhuset.

For såvidt angår det økonomiske forhold, har forholdet til f.eks. bank og kreditforening også betydning.

Det kan påvirke alle parters økonomi og også lånemuligheder for fremtiden, at man er medejer af et sommerhus - f.eks. ved køb af ny helårsbolig.

I bør også indtænke den situation, at nogen af parterne bliver uenige.

Det kan enten være indbyrdes  - dig og din kæreste - men også forholdet mellem de to par.

Det er i det hele taget en situation, der kræver meget nøje overvejelse, og jeg anbefaler, at I får konkret rådgivning hos en advokat for at afdække jeres specifikke forhold.

Mvh.

Henrik Høpner